vlooien hond

Hond last van vlooien? Zo voorkom en verhelp je het!

Wanneer je trouwe viervoeter last heeft van vlooien is dit niet alleen voor je hond ontzettend vervelend, ook voor jezelf. Binnen de kortste keren zitten je meubels en jij zelf ook onder de kriebelende en bloedzuigende beestjes! Hoe je dit verhelpt en voorkomt? Wij geven tips!

Waarom moet je je hond ontvlooien?

Buiten het feit dat het voor een hond erg vervelend is om vlooien te hebben, is het voor zijn gezondheid ook erg belangrijk om in te grijpen wanneer dit het geval is. En wel om de volgende redenen:

  • Soms is de jeuk zo heftig dat het vele krabben tot haaruitval, kaalheid, korstjes en huidontstekingen kan leiden.
  • Bij pups kan een heftige vlooienbesmetting zelfs leiden tot bloedarmoede.
  • Vlooien kunnen lintwormen overdragen.
  • Vlooien kunnen overspringen op katten en die vervolgens besmetten met de bacterie van de kattenkrabziekte, die overigens ook erg besmettelijk is voor mensen.  

Controleren op vlooien

Ten eerste is het belangrijk dat je je hond regelmatig controleert op vlooien. Dit doe je door goed tussen de haren te voelen én kijken, zodat je niet alleen de vacht maar ook de huid kunt controleren. Wanneer je ziet dat je hond zichzelf behoorlijk veel krabt is dit ook een reden om extra goed te controleren. Heeft je hond een donkere vacht en kun je het daardoor niet zo goed bekijken? Kijk dan eventueel met een fel lampje of bij daglicht.


Vlooien bestrijden

Wanneer je razendsnelle, minuscule zwarte beestjes in de vacht aantreft dan is het zo ver: je hond heeft vlooien. Om te voorkomen dat je hond (en jij) hier last van blijft houden is het verstandig om meteen vlooienmiddel aan te schaffen en toe te dienen. Dit kan in de dierenwinkel, bij de apotheek of online.

Vlooien voorkomen

Maar het fijnste is het natuurlijk als je kunt voorkomen dat je hond vlooien krijgt. Hoewel dit nooit 100% te voorkomen is, kun je de kans op vlooien wel aanzienlijk verkleinen door een aantal maatregelen te treffen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een Saresto honden vlooienband aan te schaffen en om te doen bij je hond. Dit is een geurloze en waterbestendige halsband die de hond 8 maanden lang tegen zowel vlooien als teken beschermt.

Ook kun je je hond een aantal keer per jaar preventief ontvlooien zodat de kans op vlooien (en teken) aanzienlijk minder wordt. Hoe vaak je dit moet doen kun je het best aan je dierenarts vragen.


Zere oogjes?

Nu je toch een algehele check-up doet bij je hond, kan het ook geen kwaad om ook de ogen en oren van je hond goed in de gaten te houden. Heeft je hond bijvoorbeeld regelmatig last van geïrriteerde ogen? Verzacht en verhelp dit dan met oogzalf voor de hond.