motorhandschoen

Is jouw motor al klaar voor de lente?

De lente klopt hard aan op de deur, en dat betekent dat het weer tijd wordt voor lange plezierritten bij aangename temperaturen. Heb jij jouw motor gestald voor de winter en al een tijdje niet meer gebruikt? Dan is het verstandig om het een en ander na te lopen om ervoor te zorgen dat jouw motor klaar is voor de lente. We noemen een aantal belangrijke punten. Zijn deze zaken op orde? Dan is het tijd om de motorhandschoenen tevoorschijn te halen om lekker te gaan rijden!

Accu

Als je motor een tijd stil heeft gestaan, kan het zijn dat de accu leeggelopen is. Daarom is het verstandig om hem aan te sluiten op een acculader om heb opnieuw vol te laden. Zo kun je ook testen of je accu nog wel naar behoren werkt. Je kunt beter achter problemen komen voordat je de weg op, natuurlijk.

Bandenspanning

Ook banden kunnen zachtjes leeglopen. Daarom is het belangrijk om je bandenspanning te controleren voordat je weer de weg op gaat met je motor. Met een te lage bandenspanning verbruik je immers meer benzine én slijten je banden sneller. De ideale bandenspanning voor jouw motor is terug te vinden in de eigenaarshandleiding. Ben je deze kwijt, dan is het vaak nog wel mogelijk om online een digitale versie te vinden.


Remmen

Van levensbelang om veilig te kunnen rijden zijn natuurlijk goed functionerende remmen. Daarom moet je deze zeker aan een grondige controle onderwerpen. Om erachter te komen of er genoeg druk in het remsysteem is, kun je simpelweg eens de voorrem eens inknijpen en even op de achterrem trappen. Daarnaast moet je ook je remblokjes controleren. Dit kun je zien als je langs je remschijven kijkt. Zie je nog maar een paar millimeter op het remvlak of zelfs minder, dan zijn je remblokjes aan vervanging toe.

Verlichting

Misschien ben je niet van plan om in het donker te gaan rijden, maar het is altijd verstandig om je ervan te verzekeren dat de verlichting op je motor naar behoren functioneert. Aangezien je motor waarschijnlijk ergens binnen gestald staat, kun je gewoon de ruimte verduisteren en dan je verlichting testen. Zo kun je makkelijk zien of alle lampjes werken.

Lekkages

Ligt er geen plas vloeistof onder je motor, dan zal je weinig aanleiding zien om je motor te controleren op lekkages. Toch kan het helemaal geen kwaad om je motor hier eens goed op na te lopen, want je kunt altijd met verborgen lekkages te maken hebben. Controleer in het bijzonder de voorvorkkeringen, remklauwen, het hydraulische systeem van de remmen, de hydraulische koppeling, tussen de cilinders en cilinderkoppen en de uitgaande as op sporen van lekkages.


Is alles in orde met je motor? Dan houdt niets je tegen om lekker te gaan toeren!