recreatiewoning

Je eigen recreatiewoning, iets voor jou?

Veel mensen dromen ervan, een eigen recreatiewoning waar je altijd naar toe kan. Maar voordat je die droom kan realiseren, zijn er toch wat mogelijkheden en vragen die je jezelf moet stellen.

#1 Kan ik het betalen?

De belangrijkste vraag is waarschijnlijk of je het je kan veroorloven. Hoeveel wil je uitgeven en is dat haalbaar? Hoeveel geld kan je zelf betalen en hoeveel moet je lenen? En, als je geld moet lenen, kies je dan voor een lening recreatiewoning, een doorlopend krediet of voor een tweede hypotheek? Een bank zal niet meer dan 75% willen financieren bij een tweede hypotheek. Het is verstandig om je goed te laten informeren over de mogelijkheden.

Vergeet niet dat je behalve voor de aanschaf ook nog geld nodig hebt voor de inrichting, het onderhoud, verzekering en belasting. Een bedrag achter de hand houden voor onvoorziene kosten is ook geen overbodige luxe.


#2 Dichtbij, verder weg of in het buitenland

Als je een huisje wilt hebben waar je ieder weekend naar toe kan, dan is het misschien beter om iets te zoeken dat niet te ver rijden is. Als je een vooral een recreatiewoning zoekt voor de vakanties dan kan je ervoor kiezen om een huis verder weg, of zelfs in het buitenland te zoeken.

#3 Nieuw of oud?

Koop je een relatief nieuwe of hele nieuwe recreatiewoning of ga je voor een bestaande of zelfs een opknap woning? Als je voor een oude woning kiest, vergeet dan niet om een realistische raming van de kosten te maken. Ook de kosten voor onderhoud zullen dan hoger zijn.

#4 Tijd en energie genoeg?

Lekker ieder weekend naar je eigen vakantiewoning klinkt ideaal natuurlijk. Maar hoe zit het met je tijd en energie? Heb je vaak verplichtingen in het weekend of kinderen en kleinkinderen die op bezoek komen? Ook als je eerste huis en tuin veel onderhoud en zorg nodig hebben, kan je je afvragen of je nog genoeg tijd en energie hebt om er een tweede woning op na te houden.


#5 Wil ik het verhuren?

De ene persoon vindt het makkelijker dan de ander om zijn huis met spullen te laten gebruiken door een ander. Als je je recreatiewoning verhuurt, dan brengt dat geld. Dat helpt je om de kosten te drukken. Maar het vraagt ook veel regelwerk, hoewel je dat ook kan laten regelen.

#6 Is het iets voor jou?

Een recreatiewoning kopen is geen kleine aankoop. Het zou jammer zijn als je straks een huis rijker bent, maar er nauwelijks gebruik van maakt. Het moet een plezier zijn en geen last worden. Ben je iemand die het leuk vindt om ieder weekend of iedere vakantie naar dezelfde bestemming te gaan? Er zijn ook alternatieven die je kan overwegen waarmee je wel mobiel bent zoals een camper of caravan.