pensioen 3-daagse

Pensioen-3-daagse: sta even stil bij uw pensioen

Van 31 oktober tot en met 2 november organiseerde Wijzer in Geldzaken de Pensioen3daagse.

Tijdens de Pensioen3daagse verzorgden financiële dienstverleners en werkgevers allerlei activiteiten. Zo wilden zij consumenten en werknemers meer inzicht geven in hun pensioen. Een mooi moment om even stil te staan bij uw situatie.

Weet u al hoe u er later voor staat? Hoeveel pensioen krijgt u? En hoeveel AOW? Heeft u een tekort? Of komt u straks precies uit? Op de website van Centraal Beheer kunt u het heel makkelijk berekenen. Misschien wilt u een extra potje opbouwen voor uw pensioen. Zodat u straks iets meer te besteden heeft. Of eerder kunt stoppen met werken. U kunt daarvoor bijvoorbeeld sparen of beleggen.

Sparen voor uw pensioen

U kunt in 1 keer of regelmatig geld opzij zetten op een spaarrekening. Als u bijvoorbeeld maandelijks spaart, bouwt u langzaam maar zeker een mooi bedrag op. De spaarrente is nu wel erg laag. Wilt u meer uit uw spaargeld halen? Dan kunt u er ook voor kiezen om uw geld een tijdje tegen een afgesproken rente vast te zetten. De rente is dan ook vaak iets hoger. Een andere optie is het afsluiten van een lijfrente. U spaart dan belastingvriendelijk voor een aanvulling op uw pensioen.

Met sparen krijgt u uw geld altijd terug

Zelfs als de bank waarbij u spaart failliet gaat, is uw spaargeld bij de meeste banken tot €100.000,- per persoon veilig dankzij het depositogarantiestelsel. Deze garantie geldt niet per spaarrekening, maar voor uw totale spaartegoed bij een bank.

Beleggen voor uw pensioen

Beleggen levert op de langere termijn vaak meer op dan sparen. U kunt 1 keer een bedrag storten. Of bijvoorbeeld elke maand een kleiner bedrag. Uw geld kan ook minder waard worden. En aan beleggen zijn kosten verbonden. Over het algemeen geldt bij beleggen: hoe meer risico u neemt, hoe meer rendement u mag verwachten. Er zijn allerlei manieren om uw risico te spreiden. Bijvoorbeeld beleggen in een mixfonds.

Hoe bereidt u zich voor op uw pensioen?

Sparen of beleggen? Of misschien een combinatie? Bekijk wat het u kan opleveren.

– Artikel in samenwerking met Centraal Beheer –