zonlicht ramen

Raambekleding om de warmte buiten te houden

In Nederland is het niet heel vaak of lang erg warm. Maar in de zomer, de tijd dat de temperaturen stijgen en de zon vrolijk je huis binnen schijnt, kan raambekleding veel voor je doen.

Zeker als de zon een groot deel van de dag op je ramen staat, kan de temperatuur in huis flink oplopen. Als je het zonlicht en de warmte in de zomer zoveel mogelijk buiten wilt houden, dan zijn dit de mogelijkheden.

Raambekleding binnen

De keuze in raambekleding is groot. Als je de lichtinval kan reguleren is dat het meest ideaal. Dat kan bijvoorbeeld bij blinds, luxaflex, shades, enz.  Maar behalve geheel verduisterende gordijnen en rolgordijnen heb je tegenwoordig ook transparante of half-transparante vormen. Bovendien kan je gordijnen in allerlei kleuren en dessins krijgen. Neem eens een kijkje bij online rolgordijnen – Rolgordijnwinkel.nl. Zoek je een snelle en makkelijk manier om het zonlicht buiten te houden, dan is het aanbrengen van zonwerende folie ook nog een optie.


zonwering

Raambekleding buiten

Behalve voor binnen helpt raambekleding buiten nog eens extra tegen het zonlicht en de warmte. Je hebt de keuze uit allerlei luifels, zonneschermen, blinds en overkappingen. Als je zo’n luifel of overkapping goed kiest, dan kan je hier dubbel plezier van hebben omdat je er ook nog eens onder kan zitten. Let wel op dat het hierdoor niet te donker wordt in huis. In een overkapping kan je dan bijvoorbeeld een lichtstraat of lichtkoepel laten maken.

Raambekleding en je energierekening

Wat je ook voor of achter de ramen hangt, het heeft een aantal functies. Het verfraait je huis zowel van binnen als van buiten, het brengt sfeer en het helpt je om de temperatuur in huis aangenaam te houden. In de zomer hoef je daardoor minder gebruik te maken van ventilatoren of airco’s. In de winter kan je het zonlicht voor zover gewenst wel binnen laten en kan je profiteren van natuurlijke warmte. Die energiebesparing heeft een positieve invloed op je energierekening.