Seniorenhypotheek

Tot welke leeftijd kan je een hypotheek krijgen?

Als je ouder wordt, zullen ook je woonwensen veranderen. Misschien wil je kleiner gaan wonen, verhuizen om dichter bij de (klein)kinderen te zijn of gelijkvloers wonen omdat je mobiliteit minder wordt. Hoe dan ook krijg je bij een verhuizing altijd de keuze om te huren of te kopen, want ook senioren kunnen gewoon een hypotheek aanvragen. Hypotheekadviseur eyeOpen onderzocht de mogelijkheden voor senioren en vroeg de aanbieders van een seniorenhypotheek naar de voorwaarden.

Nederland kent meer dan twintig aanbieders van hypotheken en geen van hen heeft een leeftijdslimiet ingesteld. Bij elke instelling kun je dus een hypotheek krijgen die bij je inkomsten, vermogen en eventuele openstaande schulden past. Het kopen van een woning is een interessante optie voor senioren, zeker nu de hypotheekrente erg laag is en je bij een huurwoning je huur min of meer kwijt bent. Toch schuilt er ook een addertje onder het gras.

Verplichte overlijdensrisicoverzekering


Bij de aanvraag van een hypotheek vraagt de hypotheekverstrekker vrijwel altijd om een overlijdensrisicoverzekering. De reden hiervoor is, dat de verstrekker dan bij een eventueel overlijden van de hypotheekaanvrager (gedurende de aflosperiode) het resterende openstaande bedrag krijgt  uitgekeerd van de verzekeraar.
Het vaststellen van de maximumleeftijd voor een overlijdensrisicoverzekering betekent dus ook indirect de maximum leeftijd voor het afsluiten bij een hypotheek. Een rondje bij de verschillende verzekeraars laat zien dat de maximum leeftijd hiervoor 72 jaar is.Ook moet er rekening worden gehouden met de premie voor de overlijdensrisicoverzekering. Met een stijgende leeftijd, neemt ook de kans op overlijden toe. Dit zorgt zeker bij de oudste senioren (70+) voor een hoge maandpremie.

Ter vergelijking: voor een overlijdensrisicoverzekering (looptijd 10 jaar) t.w.v. een uitkeringsbedrag van €200.000  betaalt iemand die de verzekering met 65 jaar neemt een maandpremie van ongeveer €94,- netto. Iemand van 70 die dezelfde verzekering afneemt, betaalt hiervoor een maandpremie van €160,- netto.  Senioren die een koopwoning willen en daarvoor een hypotheek willen afsluiten, kunnen dus het best zo snel mogelijk dé woning kopen waarin zij oud willen worden. Goed voor de financiën, want in dit voorbeeld bespaart een eerdere verhuizing een bedrag van ongeveer €8000,- aan premie.