Een spijkerbroek voor boven de 50 kan heel goed. Het kan jeugdig en  stijlvol staan.

Zeker als je een model hebt dat goed past en dat goed bij je past en als je hem goed combineert. Het blijft in ieder geval één van mijn favoriete kledingstukken.

Een jeans vinden die goed past

Het is vaak even zoeken voor je een model vindt dat goed past. Vooral omdat de taille vaak wat minder slank wordt naarmate je ouder wordt. En een broek past juist goed als hij mooi aansluit bij de taille,  je billen blijft bedekken als je gaat zitten en die niet zo laag is dat je buik en je heupvet er aan alle kanten overheen bubbelt. Als je jong en dun bent, kom je vaak nog wel weg met broek voor een lage prijs, dan kan moeilijker worden als er jaartjes bijkomen. Vaak is bij de duurdere merken meer aandacht besteed aan het ontwerp en de pasvorm.

De hoogte van de taille is het belangrijkst

De lengte van het kruis tot de tailleband is het belangrijkst. Is die lengte te kort, dan is de broek te laag en zullen je heupen en buik over de rand hangen. Is de taille te hoog dan lijken de heupen breder en legt dat meer aandacht op de buik.  De beste keus is een broek met een normale of lage taille.

taille

Welk model

Wel model je het beste staat hangt een beetje af van je figuur.  Ben je slank dan kan een skinny jeans je goed staan. Een bootcut model jeans is een model dat de meeste vrouwen goed staat. Bij dit model lopen de pijpen iets wijder uit aan de onderkant, waardoor het afkleedt bij de heupen. Een ander goed model is de straight jeans met rechte pijpen, wat iets minder vrouwelijk staat, en niet heel flatteus is als je brede heupen hebt.  Als je dikke bovenbenen hebt is een skinny model minder geschikt omdat je dan extra de nadruk legt op het verschil tussen je bovenbenen en smalle onderkant.

pijp

De zakken van een spijkerbroek

Ook belangrijk zijn de zakken. Te kleine zakken laten je billen groter lijken en dat is toch iets dat de meesten willen voorkomen. Iets grotere zakken die van onderen iets scheef naar buiten staan kleden af en geven je billen optisch een lift.

Stof en kleur

Het prettigste is een broek die 2 tot 3% elastaan bevatten en daarnaast van katoen is. Wat betreft de kleur: Donkere kleuren kleden het meeste af. Maar iets lichtere plekken in het midden van de bovenbenen en donkerder aan de zijkanten geven optisch een slanker effect aan de bovenbenen.

Minder geschikte modellen spijkerbroek voor boven de 50

Minder stijlvolle modellen voor onze leeftijd zijn jeans:

– met elastiek in de taille
– met een te hoge taille
– waarbij het kruis te laag hangt (dus geen boyfriends of baggy model)
– met slijtplekken of gaten
– die te zeer verschoten zijn
– die te strak zitten
– met borduursels, studs of glitters

(maar dat is persoonlijk natuurlijk)

Goede schoenen maken het verschil

Over het algemeen kun je stellen dat hoe strakker de pijp, hoe fijner de schoen moet zijn. Bij een skinny jeans passen niet te brede schoenen of laarzen met een klein hakje of ballerina’s. Bij een bootcut model kun je stoerdere laarzen of schoenen kiezen met wat dikkere hakken en rondere neus. De straight jeans kan goed met platte schoenen of laarzen met ronde neus.

Wat draag je er op?

Een klassieke combinatie is een spijkerbroek met een witte blouse.  Als je er een colbertje op draag en laarzen of schoenen met een hak dan zie je er netjes uit.
Truien en shirtjes zijn wat informeler. Ben je wat breed op de heupen kies dan niet te korte bovenkleding, maar iets wat over de heupen valt. Een kledingstuk moet nooit eindigen op het breedste deel van je lichaam.

Er zijn jeansmerken die zich speciaal richten op wat oudere dames zoals Not Your Daughter’s Jeans.