Vijf top tips voor een bijzondere kijk op Berlijn

Zoek je een leuke bestemming voor een paar dagen weg? Denk dan eens aan Berlijn.

Berlijn is niet naast de deur, het ligt zo’n 650 km verderop. Vanaf 39 euro koop je al een enkeltje Berlijn bij NS International. Voor 25 euro meer reis je zelfs 1e klas. Wel zo relaxed. Je hoeft niet uren van te voren in te checken, je kan tijdens de reis gewoon wat rondlopen en het landschap bewonderen. Een ticket boek je met een klik van je muis, kijk maar hier.

In Berlijn kan je letterlijk alle kanten op. Berlijn is een stad van tegenstellingen: oud en nieuw, oost en west, historisch en hip, mooi en soms ook lelijk, maar nooit saai.

Het heeft een veelbewogen geschiedenis en biedt veel kunst in de vorm van musea en art galeries en cultuur in de vorm van historische gedenkplaatsen en gebouwen. Je kunt er ook goed shoppen en lekker eten en drinken.

Bijzondere plekjes in Berlijn

Als je een stad bezoekt is het altijd leuk om een paar bijzondere plekjes te bezoeken waar niet iedereen heen gaat. Hier een paar tips om buiten de gebaande paden te gaan.

Berlin on bike

Een van de beste manieren om een stad te ontdekken is op de fiets. En Berlijn lijkt goed op weg om een echte fietsstad te worden. Ze leggen veel fietspaden aan en je kunt op steeds meer plaatsen fietsen huren, ook e-bikes. Als je er niet voor voelt om zo maar in een vreemde, drukke stad op de fiets te stappen, dan is een fietstour met gids wel zo’n goed idee. Je fietst dan langs autoluwe routes en achteraf weggetjes en komt zo langs spannende plekken die je zelf niet snel zou vinden. Bij Berlin-on-bike kan je uit allerlei originele fietstochten kiezen met een speciaal thema. ‘Berlijn in de toekomst’ bijvoorbeeld. Je fietst dan langs alle bouwprojecten. Of de fietstocht ‘Urbane creativiteit’ waarbij je langs bijzondere plekjes van de Berlijnse kunst-scene fietst, langs galerieën, kunstobjecten en streetart. Nog specialer is de avondtour langs de leukste cafés en clubs. Kijk voor meer informatie op Berlin-on-Bike.

berlijn1

Bikini Haus en Monkey Bar

Het Bikini Haus is een vrij nieuw en bijzonder winkelcentrum. Dit winkelcentrum of concept store is ontworpen voor een geheel nieuwe winkelbeleving. Het is een verzameling van pop-up stores, gezellige cafeetjes en restaurantjes en tussen de winkels vind je kleine tentoonstellingen. Het Bikini Haus werd gebouwd na WOII in West-Berlijn. Een groot winkelcentrum als toonbeeld voor de Westerse consumptiemaatschappij. Het was toen al licht en transparant als tegenhanger van de bombastische communistische gebouwen in Oost-Berlijn. Het Bikini Haus is nu helemaal gemoderniseerd, waarbij het licht en de transparantie bewaard zijn gebleven. Als je genoeg hebt van het shoppen en rondkijken, ga dan even naar de 10e verdieping. Daar bevindt zich de Monkey Bar, met prachtig uitzicht over de dierentuin en de rest van de stad.

berlijn2

Stasi gevangenis

Een bijzonder kijkje in de niet altijd zo fraaie geschiedenis van Oost-Berlijn krijg je als je de Stasi gevangenis bezoekt. Deze gevangenis kwam in 1945 in de handen van de KGB die er een doorgangskamp van maakte voor oorlogsgevangenen en dissidenten die vandaar naar andere kampen en gevangenissen gebracht werden. De gevangenis is na de val van de muur een museum geworden. Je krijgt er een kijkje in de saunacellen, martelcellen, watercellen en staancellen, die zo klein waren dat je er alleen maar kon staan. Als je voor een Duitse rondleiding kiest, word je rondgeleid door voormalig gevangenen, die je er natuurlijk alles van kunnen vertellen.

berlin4

Treptower Park en Insel der Jugend

Treptower Park ligt aan rivier de Spree. Het is een groot park met indrukwekkende Russische monumenten en gedenktekens. Later is er ook nog een rozentuin aangelegd die je ook kunt bekijken. In het park is een grote brug met twee torens en via die brug kan je naar het Insel der Jugend lopen. Dit eiland was begin van de 19e eeuw niet veel meer dan een berg riet. Maar de toenmalige eigenaar heeft dit met straatafval en aarde weten te vergroten tot een oppervlakte van 1,8 hectare. Het is nu een prachtig groen eiland dat bijna geheel uit park bestaat. De ideale plek voor een picknick. Rondom het Insel der Jugend zijn allemaal biergartens waar je van een drankje kan genieten.

berlijn3

Bijzondere markten

Wat is leuker dan in een vreemde stad een paar bijzondere markten te bezoeken? En daar zijn er genoeg van in Berlijn. Er worden veel vlooienmarkten gehouden en designermarkten waar zelfgemaakte kleding, sieraden, stoffen en andere kunstproducten worden verkocht.

Wanneer welke markten worden gehouden, vind je op dit overzicht.

berlijn5

Smaakt het naar meer?

En, als Berlijn goed is bevallen, dan zijn er natuurlijk genoeg andere Duitse steden met leuke bezienswaardigheden waar je (ook met de trein) naar toe kan. Bijvoorbeeld:

 

  • München met het Olympiapark om te wandelen en het Kartoffelmuseum,
  • Koblenz met een aantal middeleeuwse forten, de Deutsche Eck, het punt waar de Rijn en de Moezel samenkomen en waar een groot monument geplaatst is van Wilhelm I en het geboortehuis van Beethoven.
  • Bremen met het Schnoor Viertel, een artistieke wijk met veel kleine winkeltjes en restaurantjes en de historische oude binnenstad met het Stadhuis dat al uit de 15e eeuw stamt.

Klik hier om een treinticket te boeken

 

– advertorial –