raambekleding

Tips bij het kiezen van raambekleding

Ramen zijn heel belangrijk in een ruimte. Net als wat je ervoor hangt. Raambekleding zorgt voor sfeer, voorkomt inkijk en je kan ermee bepalen hoeveel of weinig licht je binnenlaat. Nieuwe raambekleding kan een ruimte totaal veranderen.

Toch valt het niet mee om raambekleding te kiezen. Vooral omdat de keuze zo uitgebreid is.

Waar heb jij behoefte aan?

Het is beter om vooraf te bepalen wat jouw behoeften en wensen zijn  voordat je een keuze maakt. Deze factoren spelen daarin mee:


Licht – Wil je veel licht of vind je het gezelliger als het licht wat gedimd wordt. Als het om een slaapkamer gaat, wil je de kamer misschien zo donker mogelijk hebben. Schijnt de zon de hele dag of een dagdeel recht op je raam? Dit soort bijzonderheden spelen mee bij de keuze voor je raambekleding.

Privacy – Heb je veel inkijk en wil je daar wat aan doen of voel je je juist opgesloten als je geen contact hebt met de buitenwereld?

Budget – Hoeveel geld heb je te besteden en voor hoeveel ruimtes? Als je voor meerdere ruimtes tegelijk raambekleding wilt kopen, dan kan je beslissen om bijvoorbeeld meer uit te geven voor bepaalde ramen en minder voor andere.


Onderhoud – Horizontale jaloezieën verzamelen veel stof maar kan je wel zelf schoonmaken. Het kost alleen tijd. Bij stoffen gordijnen of vouwgordijnen valt stof minder snel op. Toch zal je ze eens in de zoveel tijd los moeten halen en wassen of laten stomen.

Stijl – Ga je voor modern, klassiek, zakelijk of chic. Hou je van strak of juist van romantisch? Wat past bij de rest van je inrichting en meubelen.

Kleur –  Ga je voor neutrale kleuren of vind je het  juist leuk om een felle kleur te kiezen. Wil je dat de raambekleding de aandacht trekt of opgaat in de achtergrond?

De meest voorkomende raambekleding zijn:

Jaloezieën zijn populair. Ze bieden privacy en je kan er zoveel en weinig licht door binnenlaten als je zelf wilt. De keus in materialen is groot en bepalen ook de prijs. Je kan kiezen tussen vinyl, aluminium, hout of houtlook. Houten jaloezieën zijn minder geschikt voor in de keuken of badkamer omdat ze gevoelig zijn voor vocht.

Voordelen

  • Je hoeft niet te kiezen voor open of dicht. Er zijn verschillende tussenstanden mogelijk.
  • Er zijn verschillende breedtes en materialen
  • Je kan kiezen voor verticale of horizontale jaloezieën.
 Nadelen
  • Ze hebben regelmatig onderhoud nodig. De meeste jaloezieën trekken stof en vuil aan.

Rolgordijnen

Zoek je meer keuze in stijl, structuur, prints en materiaal? Dan zijn rolgordijnen een goede keuze. De keuze in materialen is groot. Zijn zijn er van bamboe, papier, suède look en allerlei stoffen. Die stoffen kunnen zowel transparant zijn als ondoorzichtig.

Voordelen:

  • Er is meer keuze in materiaal, structuur, kleuren en prints.
  • Rolgordijnen zijn vaak warmer en minder zakelijk dan jaloezieën.

Nadelen:

  • Bij rolgordijnen heb je de keuze, of open of dicht of omhoog of naar beneden.

slaapkamer bed

Vouwgordijnen

Vouwgordijnen zijn eigenlijk een combinatie tussen gordijnen en rolgordijnen. Ze zijn gemaakt van stof met horizontale vouwen. Je trekt ze daardoor op als een rolgordijn. Afhankelijk van het soort stof kunnen ze  transparant zijn of ondoorzichtig.

Er zijn nog andere soorten raambekleding zoals duo rolgordijnen, shutters of paneelgordijnen. Kijk bij INHUIS plaza voor nog meer mogelijkheden.