nette kamer

Tips om je woonkamer opgeruimd te houden

Slechts weinig mensen houden van opruimen en poetsen. Toch voelen de meeste mensen zich prettiger in een opgeruimde woonkamer.

Je kan nog zulke mooie meubels en accessoires hebben, als de kamer verder rommelig is, zal het niet opvallen. Als je je woonkamer netjes en georganiseerd wilt houden, dan kost dat de nodige tijd en energie. Er zijn wel een paar dingen die je hierbij helpen. Je leest ze als tips hieronder.

1. Zorg dat alles een vaste plek heeft

Een woonkamer kan je alleen netjes houden als alles een vaste plek heeft. Als dat niet zo is, kan je niet echt opruimen en blijft het bij het verplaatsen van rommel. Natuurlijk moet je wel de discipline hebben om de spullen op hun plaats terug te zetten nadat je ze gebruikt hebt.


2. Kies de juiste meubelen

Planken en open (boeken)kasten zijn leuk om te zien als je ze netjes houdt. In de praktijk wordt het vaak een verzamelplaats van allerlei rommeltjes. Om rommel aan het zicht te onttrekken is het daarom beter om dichte kasten te hebben. Of eventueel half open kasten, waarbij een gedeelte open is en de rest gesloten.

Misschien denk je dat dichte kasten snel massief zijn, maar dat hoeft niet. Een voorbeeld. De afgebeelde kast is afkomstig van Goossenswonen.nl.

dichte kast
Kast Arles

3. Maak een ruimte niet te vol

Zet een ruimte niet te vol met spullen. Een overvolle ruimte is onrustig en druk. Haal overbodige voorwerpen weg en hou alleen de meubelen en spullen die je ook echt gebruikt en echt mooi vindt.


4. Creëer opbergruimte op onverwachte plekken

Heb je ergens een nis of uitsparing, kijk dan of het mogelijk is om er een kast van te maken. Kies meubelen met extra opbergruimte. Zet één van de ladekasten van Goossens Wonen in een loze ruimte, je kan ook kiezen voor een sidetable of salontafel met lade. Wat leuke manden zijn ook handig voor bijvoorbeeld het opruimen van schoenen, kranten en tijdschriften, post of rondslingerend speelgoed van de kinderen.

ladekasten
Ladekast Aberson en Dodge

5. Hou het bij

En dan volgt het moeilijkste: het bijhouden. Besteed bijvoorbeeld iedere ochtend en/of iedere avond een kwartiertje om op te ruimen en spullen op hun plaats terug te zetten. Kijk, voor je een kamer uitloopt, ook altijd even of je was, vaat of andere dingen mee kan nemen. Dan voel je je beter als je ’s ochtends de kamer binnenkomt.