ventileren

10 dingen die de lucht in huis vervuilen

Bij luchtvervuiling denk je misschien vooral aan uitlaatgassen en smog buiten. Maar ook binnenshuis zijn er ook  dingen die de lucht kunnen vervuilen. Het constant inademen van vervuilde lucht kan op den duur gezondheidsklachten veroorzaken

Omdat iedereen veel tijd in huis doorbrengt, al is het alleen al om te slapen, is het belangrijk om de lucht in huis zo schoon mogelijk te houden.

Welke stoffen vormen een bedreiging voor de lucht in je huis?

1. Roken

Roken is zeer vervuilend in huis. Rook dus als het even kan niet in huis, en laat anderen ook niet roken in jouw huis.


2. Koolmonoxide

Koolmonoxide vergiftiging komt helaas nog steeds voor. En niet alleen door oude geisers en slecht onderhouden CV-ketels. Ook bij moderne CV-ketels kan koolmonoxide vrijkomen. Het is daarom aan te raden om een CV-ketel door een vakman te laten installeren en regelmatig te laten controleren en onderhouden

3. Radon

Radon is een zeer giftig gas dat in bijna alle huizen voorkomt. Het gas is onzichtbaar en geurloos en de aanwezigheid ervan kan alleen met speciale tests worden vastgesteld.  Het komt vrij uit bakstenen, tegels en natuursteen. Door goed te ventileren kan de hoeveelheid vrijgekomen radon laag gehouden worden

4. Autogassen

Heb je een inpandige garage, let dan op als je je auto in de start. De autogassen kunnen dan makkelijk in je woning doordringen. Probeer de tijd dat de motor van de auto in de garage draait zo veel mogelijk te beperken.


5. Verf

Verf bevat ‘Vluchtige Organische Oplosmiddelen’ (VOS). Deze zijn schadelijk voor de gezondheid. Acryl of verf op waterbasis is het minst schadelijk voor je gezondheid. De verf bevat wel oplosmiddelen maar deze zijn na het drogen (duurt vaak een week voor het helemaal droog is) niet meer schadelijk. Tot die tijd is goed ventileren dus heel belangrijk.

6. Vocht

Lekkages of vochtproblemen in huis kunnen voor schimmel en meeldauw zorgen. Deze schimmels zijn zeer schadelijk voor de gezondheid.

7. Houtkachels en open haarden

Het lijkt zo romantisch zo’n knapperend houtvuurtje. Maar de rook die ervan afkomt is schadelijk. De rook bevat onder ander koolmonoxide en fijnstof. Zorg daarom voor een schoorsteen die goed trekt en controleer goed of houtkachels goed afgesloten zijn.

8. Chemische stoffen in verzorgings- en schoonmaakproducten

Je gebruikt vaak ongemerkt meer chemische stoffen dan je denkt. Denk aan nagellak of nagellak remover, toiletreinigers en andere agressieve schoonmaakmiddelen. Lees de etiketten en stap zoveel mogelijk over op natuurlijk producten zoals baksoda, groene zeep, enz.

9. Koken

Koken en bakken veroorzaakt veel geuren en stoffen. Vooral koken op gas veroorzaakt grote hoeveelheden stikstofdioxide. Goed ventileren en de afzuigkap aan is dus geen overbodige luxe.

Wil je precies weten hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in huis? Er zijn ook bedrijven die dat nauwkeurig voor je kunnen meten zoals Strooming.nl. Zij kunnen ook pasklare oplossingen geven om de luchtkwaliteit te verbeteren.