bank

7 Tips voor meer gezelligheid in je huis

Een gezellig huis, wie wil dat niet? Maar soms kan het best moeilijk zijn om een beetje sfeer en gezelligheid in een huis te brengen. Daarom een aantal tips die je erbij kunnen helpen.

1. Zachte, warme kleuren op de muur

Eén van de snelste en goedkoopste manieren om meer gezelligheid in huis te brengen, is door één of meerdere muren in een zachte of warme kleur te schilderen. Warme kleuren zijn kleuren of kleurcombinaties met relatief veel rood, oranje en geel. Dat betekent niet dat je je muren geel of oranje hoeft te schilderen. Beige tinten en zelfs grijstinten kunnen warm zijn als ze geeltinten bevatten. Op de afbeelding hiernaast zie je het verschil tussen warm grijs (boven) en koel grijs (onder).

2. Kleed op de vloer

Veel huizen hebben tegenwoordig harde vloeren, dus hout, laminaat of tegels. Dat is heel praktisch maar niet heel knus. Een zacht en kleurig kleed kan dan helpen voor meer sfeer.


3. Stof

Stof in de zin van textiel, zorgt voor gezelligheid. Door kussens of plaids op stoelen of banken voeg je zowel kleur als gezelligheid toe. Hetzelfde geldt voor gordijnen.

4. Kachel, haard of kaarsen

Een kachel of haard waarbij je vlammen kan zien en waar je omheen kan zitten, is vaak het toppunt van gezelligheid. Kies voor een milieuvriendelijke haard. Bijvoorbeeld een kachel die op pellets brandt. Heb je daar geen ruimte of zin in dan kan je natuurlijk ook wat kaarsen neerzetten.

5. Planten en bloemen

Planten en bloemen brengen kleur en sfeer in huis. Je hoeft er niet je hele huis mee vol te zetten. Eén mooie bos bloemen en wat goed gekozen planten zijn voldoende. Haal planten die het niet goed doen en die er niet fris uitzien uit het zicht. Verdorde planten doen de sfeer geen goed.


6. Zachte verlichting

Te fel licht of te weinig licht kan een ruimte ongezellig maken. Maak gebruik van verlichting die je kan dimmen. Tafellampen geven over het algemeen meer sfeer dan lampen aan het plafond.

7. Spullen waar je van houdt

Omring je met spullen waar je zelf van houdt. Boeken, foto’s met herinneringen aan reizen of mensen, (zelfgemaakte) kunst, enz. Alles waar je met plezier naar kijkt.