kozijn schilderen

Zelf je buitenboel schilderen

Door zelf wat onderhoud aan je huis uit te voeren, kan je veel geld besparen. Zelf je deuren en kozijnen schilderen is bijvoorbeeld zo’n klusje dat je best zelf kan doen. Hoe pak je het aan?


Een goede voorbereiding is het halve werk

Dat begint met het kopen van de juiste verf. Allereerst kies je of je verf op waterbasis of verf op terpentinebasis wil. Verf op waterbasis droogt wat sneller, is geurarm en beter voor het milieu. Verf op terpentinebasis geeft meer glans en dit soort verf droogt langzamer waardoor het makkelijker te verwerken is. Natuurlijk kies je voor een verf die geschikt is voor buiten.

Welke kleur?

Als je toch een frisse nieuwe laag verf aan gaat brengen, kan je net zo goed voor een nieuw kleurtje kiezen. Een grondverf is alleen nodig als je op nieuw hout schildert of als de verflaag er beschadigd is.

Veiligheid

Schilderen is op zichzelf geen gevaarlijk klusje. Maar vaak moet je om de bovenkanten te bereiken toch op een trapje staan met de pot verf en kwast. Het is dan wel belangrijk dat je een stevig trapje hebt. Durf je het aan om ook de bovenverdieping te schilderen neem dan geen ladder maar een steiger. Professionele schilders mogen tenslotte ook geen ladder meer gebruiken. Kijk voor meer informatie voor een steiger huren bij steiger-huren.nl.

Verder kan je overwegen om een mondkapje te dragen bij het schuren en schilderen.

Voordeel?

Zijn de buren ook aan een schilderbeurt toe? Je zou dan samen met je buren een steiger te huren. Dat is goedkoper en je kan elkaar helpen met het opzetten, verplaatsen en afbreken van de steiger.


Ontvetten, schuren en afplakken

Dan komt het meest vervelende werkje. Eerst moet de boel ontvet worden en geschuurd. Eventuele beschadigingen kunnen bijgewerkt worden met Alabastine of een soortgelijk product. Heb je geen al te vaste hand van schilderen, plak dan de ramen af zodat je niet als je klaar bent nog allerlei verf van de ramen moet krabben.

Het schilderen zelf

Als je eenmaal aan het schilderen zelf toe bent, dan is dat niet eens zoveel werk meer. Schilder deuren en kozijn één of nog beter twee keer. Je bent er dan voor 5-7 jaar weer vanaf.