Photo by Luca Campioni on Unsplash

5 Inspirerende historische musea in Londen

In een wereldstad als Londen is zoveel te zien, dat het verstandig is om van tevoren een plan te maken van plekken die je zeker wilt bezoeken.

Historische musea

In Londen komen het verleden en het heden bij elkaar. De bezienswaardigheden in Londen laten aan de ene kant een ontzettend moderne stad zien, maar aan de andere kant word je overal aan het verleden herinnerd door oude kathedralen, torens, beelden en paleizen. De historische kant van de stad wordt natuurlijk het beste tot leven gebracht in allerlei historische musea en daar heeft Londen er een heleboel van.

Als je een stedentrip Londen maakt, zet dan tenminste één van deze bijzondere historische musea op je lijstje.

1. Natural History Museum

Het Natural History Museum is een natuurhistorisch museum. In dit museum kan je zowel microscopisch kleine diertjes zien als skeletten van mammoeten en dinosauriërs. Het National History Museum brengt de evolutie prachtig in beeld.

Het gebouw waarin het museum gevestigd is, is met zijn prachtige fresco’s al een bezienswaardigheid op zich. De collectie heeft vijf hoofdthema’s: botanie (planten), entomologie (insecten), mineralogie (gesteenten en mineralen), paleontologie (fossielen) en zoölogie (dieren). De toegang tot het museum is gratis, uitgezonderd bepaalde tentoonstellingen.

2. Charles Dickens Museum

Een klein museum in het huis waar Charles Dickens en zijn vrouw in 1837 gingen wonen. In dit huis schreef hij zijn beroemde boeken als Oliver Twist, Pickwick Papers and Nicholas Nickleby en werd hij internationaal bekend. Bekijk zijn studeerkamer en het bureau waaraan hij zijn boeken schreef, waar hij zijn kinderen opvoedde en waar hij gasten ontving.

3. The Charterhouse Museum

Dit is een vrij nieuw museum en is pas te bezoeken sinds 2017. Toch bestaat The Charterhouse al sinds de 14e eeuw. In 1374 begon The Charterhouse als een klooster en een plek om de dodelijke slachtoffers van de pest te begraven. Later werden er gebouwen bijgebouwd en verbouwd. In 1600 was er ook een armenhuis en school, opgericht door de edelman Thomas Sutton. De toegang is gratis.

4. British Museum

In het British Museum vind je een uitgebreide collectie van oudheden en kunstvoorwerpen. Het is één van de grootste collecties ter wereld. De collectie toont de geschiedenis van de mensheid over meer dan een miljoen jaar. De oudste voorwerpen van het museum zijn afkomstig uit de Oldowaanse periode die zo’n 1.600.000 jaar geleden begon.

Wat er allemaal te zien is, is te veel om op te noemen. Het museum is onderverdeeld in een aantal afdelingen uit diverse werelddelen en landen, waaronder Prehistorie en Europa, Egypte en Soedan, Nabije Oosten, Afrika, Australië en Amerika. Je ziet mummies, kostbare handschriften, vazen, beeldhouwwerken, sieraden, munten en penningen en een groot aantal voorwerpen uit de brons- en steentijd en de Middeleeuwen. De Elgin Marbles en de Steen van Rosetta worden gezien als het hoogtepunten van het museum.

5. The Tower of Londen

The Tower, het klinkt alsof het één toren is, maar het is in werkelijkheid een heel complex dat uit wel 20 torens bestaat. In de Tower zijn door de eeuwen heen veel bekende personen gevangen gehouden en sommigen zijn er publiekelijk onthoofd. De bekendste toren is waarschijnlijk de White Tower die werd gebouwd in 1078 door Willem de veroveraar. Je kan daar Royal Armouries of historisch wapentuig bekijken, waaronder het harnas van Hendrik VIII.

Natuurlijk kan je er ook de echte kroonjuwelen bekijken die koningin Elizabeth droeg toen ze in 1953 tot Queen werd gekroond. Ook de Koninklijke scepter, met de grootste diamant ter wereld, is aanwezig net als de beroemde Koh-I-Noor.