internet dating populair

50-plusser massaal aan het internet daten

Internet daten is populair. Steeds meer partners vinden elkaar via dating sites. En dat geldt al lang niet meer alleen voor jongeren. Internet daten blijkt vooral populair onder 50-plussers.


En dat verbaast me niet echt, want ik ken verschillende mensen in mijn omgeving die hier druk mee zijn. Maar dat het zo succesvol is, daar had ik geen idee van.

Volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), hebben meer dan 37% van de 50-plussers die de afgelopen vijf jaar zijn gaan samenwonen, elkaar via internet ontmoet. Ter vergelijking: bij alle Nederlanders die de afgelopen vijf jaar zijn gaan samenwonen heeft 13% elkaar gevonden via online daten. Mensen ouders dan 50 zijn dus flink in de meerderheid. En het online daten is nog steeds groeiend in populariteit:

Percentage dat gaat samenwonen na ontmoeting via internet:

  • 1998-2003: 2 procent
  • 2003-2008: 10 procent
  • 2008-2013: 13 procent

Percentage samenwonende partners die elkaar via internet hebben ontmoet per leeftijdscategorie:

  • 18 tot 30 jaar: 6 procent
  • 30 tot 40 jaar: 14 procent
  • 40 tot 50 jaar: 22 procent
  • 50 tot 65 jaar: 37 procent

Waarom is internet daten zo populair bij ouderen?

Volgens Jan Latten, demograaf bij het CBS, komt dat omdat ouderen zich niet meer zo massaal in het uitgaansleven storten. Online daten is dan een gemakkelijke en laagdrempelige manier om met anderen in contact te komen. Een andere verklaring is dat steeds meer mensen, ook ouderen, scheiden. Veel mensen zijn op zoek naar een nieuwe partner en naar een geschikte manier om hen aan een nieuwe relatie te helpen. Internet is behalve makkelijk en laagdrempelig ook nog een snel en overzichtelijk.

Maar ook al blijkt internet daten een belangrijke en succesvolle manier om een partner te ontmoeten, die nog steeds populairder wordt, op dit moment levert uitgaan nog steeds de beste kansen om iemand tegen te komen.

bron: CBS