9 voordelen van kamillethee

9 voordelen van kamillethee

Kamillethee is misschien niet de lekkerste thee, maar heeft wel een aantal verrassende voordelen voor je gezondheid

Kamillethee staat bekend als rustgevende thee voor het slapen gaan. Maar het levert meer voordelen voor je gezondheid op als je het regelmatig drinkt. Ik ben niet dol op de smaak van kamillethee, maar als ik de voordelen bekijk ga ik het toch maar eens een kans geven.


1. Het versterkt je immuunsysteem

Een sterk immuunsysteem is in staat om de strijd aan te gaan met bacteriën en virussen. Kamillethee bevat hippuurzuur, een stof die bacteriën te lijf gaat en ontstekingen tegengaat. Dat maakt kamillethee ook heel geschikt om te drinken als je een koudje of griepje aan voelt komen.

2. Het helpt tegen stijve spieren

Glycine is een natuurlijke stof die helpt om de zenuwen en spieren te ontspannen. Door kamillethee te drinken verhoog je het niveau van glycine in je lichaam. Onderzoek heeft aan getoond dat als je regelmatig kamillethee drinkt, dat niveau van glycine nog twee weken verhoogd blijft.

3. Je slaapt er beter door

Als je niet goed slaapt, dan zou je een half uur voor het slapen gaan een kop kamillethee kunnen proberen. Kamille ontspant en levert flavonoïden, die je hersenen een seintje geven dat de ontspannende hormonen serotonine en dopamine aangemaakt moeten worden. Die laatste twee zorgen ervoor dat je lekker slaapt.

4. Het verzacht maagklachten

Kamillethee helpt bij maagklachten zoals maag- en darmkrampen, een opgeblazen gevoel, diarree en geeft zelfs verlichting bij het prikkelbare darmsyndroom. Kamille werkt rustgevend en alkaliserend en dat ontspant de darmen.

5. Het gaat ontstekingen in je lichaam tegen

Kamillethee is rijk aan stofjes als bisabolor, apigenine en charmazuleen. Dit zijn stofjes die onstekingen in je lichaam tegengaan. Je kunt kamillethee ook uitwendig aanbrengen op je huid als je wallen of donkere kringen onder je ogen hebt, als je vocht vasthoudt in ledematen en als je last hebt van aambeien.


6. Het helpt bij hoofdpijn en migraine

Heb je vaker last van hoofdpijn? Dan is kamillethee een prima drankje. Drink 4-5 koppen verdeeld over de dag. Je bloedsomloop wordt erdoor gestimuleerd en je lichaam wordt ontzuurd. Daardoor komen endorfines vrij en die verlichten pijn.

7. Je leeft er langer door

Onderzoek heeft aan getoond dat als je regelmatig kamillethee drinkt, je levensduur verlengt wordt. Men vermoedt dat dit door het anti-stress effect komt en door een betere kwaliteit slaap. Ook de anti-bacteriële eigenschappen die ontstekingen tegengaan werken hieraan bij.

8. Het reguleert je bloedsuikerspiegel

Kamillethee blijkt volgens onderzoek een perfect drankje om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Het lijkt ook een positieve invloed op je bloeddruk te hebben.

9. Het helpt bij wondjes en geïrriteerde huid

Kamillethee helpt als je het aanbrengt op de huid als je last hebt van uitslag of eczeem. Als je daarnaast ook nog thee drinkt dan herstelt je huid nog sneller en beter.

Hoe maak je kamillethee?

Kamillethee kan je gewoon in theezakjes kopen. Maar je kunt het ook zelf maken van gedroogde of verse kamillebloemen.

Neem 2 eetlepels gedroogde of 4 eetlepels verse kamillebloemen. Doe ze in een thee-ei of theezeefje en giet er 250 ml water over dat net van de kook af is. Laat de thee 5 minuten trekken. Haal het ei of zeefje eruit en laat afkoelen tot je het kan drinken.

Je kan ook zelf kamille verbouwen in je tuin of in potten.

[bol_product_links block_id=”bol_56cdef752b845_selected-products” products=”9200000010485544,9200000005034775,9200000050086330″ name=”kam” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”750″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]