selfie maken

De ideale selfie maken


Een selfie is een foto van je gezicht, door jezelf gemaakt met een webcam, tablet of een mobiele telefoon.

Selfies zijn niet meer weg te denken van social media, datingsites en vacaturesites. Jongeren lijken er makkelijk in, om overal hun foto’s te plaatsen. Naarmate je ouder bent, ben je misschien wat terughoudender. Je kunt stellen dat je niet meer zonder selfie kunt, zeker als je je op datingsites begeeft. Waar soms alleen gezocht wordt naar mensen met een selfie.


 

Variaties

uglie

Er bestaan allerlei variaties op selfies. Een group selfie, zoals die van Ellen de Generes bij de Oscartuitreiking 2014 bijvoorbeeld. Een belfie, een foto van je billen of een uglie, een zo lelijk mogelijke foto van jezelf.

 

Hoe maak je een selfie?

De vraag is, hoe je een goede en leuke selfie maakt. Je hoeft geen goede fotograaf te zijn om een goede selfie te maken.

Hieronder een paar tips.


 

1. Hoogte

Een ideale selfie maak je vanuit de hoogte. De cameralens kijkt als het ware op je neer. Kijk iets schuin omhoog en houd de lens iets boven ooghoogte.

 

2. Draaiing

Je krijgt het mooiste effect, als je poseert niet recht van voren, maar als je je hoofd iets van de lens afwendt. Naar links of naar rechts, afhankelijk van welke kant je het mooiste vindt. Maak er gewoon een paar en kies de beste kant.

 

3. Licht

Zorg dat je gezicht goed is belicht, liefst met natuurlijk daglicht. Dicht bij een groot raam of in een serre fotograferen is ideaal voor een goede selfie. Vermijd tegenlicht omdat dit je gezicht donker maakt.

 

4. Kijk vriendelijk

Een glimlach doet het altijd goed, ook op een selfie. Lach niet te verkrampt of kunstmatig. Maar ontspan je en denk aan liefst leuks voor het beste cheese-effect.

 

5. Achtergrond

Zorg voor een gelijkmatige, rustige achtergrond. Zowel qua kleur als qua objecten. Zo gaat de aandacht helemaal uit naar jouw gezicht en dat is nu net de bedoeling.

 

6. Good hair day

Maak geen selfie als je eigenlijk gisteren je haar al had moeten wassen, je haar nodig moet verven of gewoon een ‘bad hair day’ hebt.  Maak een selfie juist als je goed in je vel zit qua kapsel en kleren.

 

7. Spontaan of zakelijk

Het maakt uit voor wat voor doel je een selfie maakt. Voor de grap op je Facebook pagina die alleen je vrienden kunnen zien, of voor op een zakelijke netwerk site als LinkedIn. Hoewel het een trend lijkt dat zelfs op zakelijke sites de foto’s wat spontaner en minder zakelijk worden.

 

8. Kies

Maak er een stuk of 10 en kies de leukste. Af en toe veranderen kan best, maar zorg dan, dat je daar niet telkens al je contacten mee lastigvalt. Want de meeste mensen vinden het irritant als ze van iedere wissewasje een melding van je krijgen. Een selfie hoort er misschien bij, maar is geen wereldnieuws natuurlijk.