kunstgras

De voor- en nadelen van kunstgras

Omdat we voor de kinderen een trampoline in de tuin wilden, besloten we kunstgras te nemen. Onder de trampoline groeit, door een gebrek aan licht tenslotte nauwelijks gras. Bovendien is het lastig om onder en rond zo’n trampoline te maaien. En hard vallen was meteen ook geen probleem meer met een lekker bedje zand eronder.

Inmiddels zijn de kinderen te groot geworden voor de trampoline. De trampoline is weg, maar het kunstgras ligt er nog steeds. Tot tevredenheid.

Voordelen van kunstgras

Hoewel er wel verschil in kwaliteit is, ziet kunstgras er tegenwoordig zo goed uit, dat het nauwelijks nog van echt te onderscheiden is. Dus voor het uiterlijk hoef je het niet te laten. Als je het laat leggen, is het meteen gebruiksklaar.

kunstgras leggen

Kunstgras is onderhoudsvrij

Dat je kunstgras niet hoeft te maaien, blijft natuurlijk het grootste voordeel. Het onderhouden van een echte grasmat heeft het hele jaar door tijd en aandacht nodig. Grasmaaien is echt zo’n klusje dat je op een gegeven moment wel moet doen. Maar dan moet je wel net tijd hebben en het moet droog zijn. Dus als je weinig tijd hebt, fysiek niet in staat bent om je gras te maaien of soms langere tijd niet aanwezig bent, dan is kunstgras een uitkomst. En een grasmaaier weg, ruimt ook lekker op in de garage. Heel het jaar door, ook in de winter, heb je een mooi donkergroen gazon, zonder onkruid en mos. Nooit meer kalk strooien, bemesten, verticuteren, noem maar op. Je hebt ook geen uitgroei en kale plekken meer. En sproeien ho maar!

Kunstgras is milieuvriendelijk

Gras moet continu verzorgd worden. In droge periodes moet het besproeid en bemest worden. Bij kunstgras heb je geen stroom nodig voor het grasmaaien, geen mest en ook geen water. En dat is beter voor het milieu.

Kunstgras blijft ook mooi als….

  • de hond erop plast, je krijgt dan geen gele kringen
  • je er een zwembad of trampoline op plaatst
  • je gras onder een afdak wilt of op je balkon
  • erop gesport of gefeest wordt

Zijn er ook nadelen?

Dat je eigen gras altijd groener is dan dat van de buren, kan je toch niet echt nadeel noemen.

Natuurlijk zijn er ook een paar kleine minpuntjes.

  • Kunstgras en met name het voorbereiden van de grond is duurder dan een pak graszaad. Hoewel het ook best goedkoop kan zoals bij Kunstgras-grastapijt.nl
  • Op de lange duur komt er zand in tussen het gras en kunnen zaden van onkruid zich toch in het kunstgras vastzetten en gaan groeien. Aan de andere kant ziet het er dan wel nog realistischer uit.
  • Vogels en insecten geven de voorkeur aan echt gras.