wat is een drone?

Drones, wat kan je er mee?

Je hoort steeds vaker over: drones. Wat zijn het en wat kan je er allemaal mee doen?

Wat is een drone?

De drone dankt zijn naam aan de Engelse mannetjesbij. Er is ook wel enige overeenkomst tussen een grote zoemende bij en een vliegende drone. De officiële definitie van een drone is: een onbemand luchtvaartuig. De drone wordt meestal vanaf de grond bestuurd of is van te voren geprogrammeerd om een bepaalde route af te leggen. Een onbemand luchtvaartuig dekt eigenlijk niet helemaal de lading. Het zijn eigenlijk meer kleine vliegende robots.

Drones kunnen voorzien zijn van allerlei apparatuur. Denk aan camera’s en sensoren waarmee ze mensen, huizen, auto’s of boten kunnen herkennen en volgen.

Wat kan je met een drone?

Een drone is al lang niet meer alleen geschikt of bedoeld voor militaire- of spionage doeleinden. Er komen steeds meer nuttige manieren waarbij een drone gebruikt kan worden. Ook voor privé gebruik is de drone interessant. Wie weet komt één van je kleinkinderen met een kleine drone aan die met een mobiele telefoon wordt bestuurd of word je zelf enthousiast en wil je er zelf één aanschaffen zoals de DJI inspire 2 Drone.

kleine drone

Handig

Er komen steeds meer ideeën en mogelijkheden om de drones voor civiele doeleinden te gebruiken. Daar zitten hele nuttige doelen tussen. De drone kan tenslotte makkelijk en snel op plaatsen komen, ook plekken die moeilijker begaanbaar zijn.

  • Zo kunnen onherbergzame gebieden in kaart gebracht, gefotografeerd of gefilmd worden.
  • Ze kunnen de trek van dieren of vogels volgen.
  • Drones kunnen stropers en illegale vissers opsporen.
  • Drones worden inmiddels al gebruikt om de luchtkwaliteit of de atmosfeer te onderzoeken.
  • Er bestaan ideeën om maaltijden en pakketten met drones te laten bezorgen.
  • Sommige drones kunnen gewichten van honderden kilo’s dragen en kunnen worden ingezet om voedselpaketten te droppen op plaatsen waar dat nodig is.
  • Drones worden ook wel in de landbouw gebruikt om de oogst te controleren. Zo hoeven ze zelf geen lange afstanden af te leggen maar sturen ze een drone.

Wetten en regels

Het gebruik van een drone is wel aan wetten en regels gebonden. Het zijn dezelfde regels die gelden voor modelvliegtuigen. Een drone mag niet te hoog vliegen omdat het anders een gevaar vormt voor de luchtvaart. Verder zijn er ook regels wat betreft het gewicht van een drone, mag je niet boven mensenmenigten en bebouwing vliegen en mag je ook niet alles fotograferen of filmen in verband met de privacy.