chalet

Een chalet als betaalbaar tweede huis

Wie droomt er niet van een tweede huis? Is het ook jouw droom, maar vind je een tweede huis te duur? Dan zijn er ook alternatieven. Kijk bijvoorbeeld eens naar de mogelijkheden van een chalet.

Wat is een chalet?

Een chalet is een verplaatsbaar huis, meestal gemaakt van hout. Vroeger werden chalets in de bergen gebouwd zodat men er de zomer kon doorbrengen. In de winter ging men weer terug naar het dal als het er te koud werd.

Tegenwoordig worden de meeste chalets nog steeds gemaakt van hout. Afhankelijk van het afwerkingsniveau, de grootte, de luxe en het comfort zijn het compleet ingerichte huisjes. Ze verschillen van gewone huizen omdat ze geen fundament hebben en daardoor verplaatsbaar zijn. Zo kunnen ze voor verschillende doeleinden worden gebruikt.


Vakantiehuisje

Een chalet kan prima fungeren als een vakantiehuisje. Als het een chalet is met winterisolatie, kan je er zelfs het hele jaar door in verblijven. Sommige mensen wonen er zelfs permanent in. Je hebt alleen nog een mooie plek nodig om het chalet op te plaatsen.

Tuinhuis

Een andere mogelijkheid is het plaatsen van een chalet in je tuin. Op die manier heb je een fantastische logeerruimte voor als de kinderen en of kleinkinderen op bezoek willen komen. Je zou er zelfs een Bed & Breakfast in kunnen beginnen. Het chalet moet dan natuurlijk wel aangesloten worden op de waterleiding en elektriciteit.

Mantelzorg

Nog een hele goede optie is om (tijdelijk) een chalet in je tuin te plaatsen voor je ouders of voor iemand die mantelzorg nodig heeft. Zo heeft ieder toch zijn privacy en kan heel makkelijk een helpende hand geboden worden als dat nodig is. 


Een mantelzorgwoning kan je in principe zonder vergunning op je eigen terrein zetten. Er zijn wel een paar regels waar je aan moet voldoen wat betreft veiligheid, milieu en isolatie. Die regels staan beschreven in het Bouwbesluit voor mantelzorgwoningen. Maar ook een aannemer die een chalet of stacaravan plaatst weet als het goed is alles van die regels.