Een puppy, wat komt daar bij kijken?

Een jonge hond in huis brengt veel plezier en drukte met zich mee.

Maar het nemen van een puppy doe je niet zomaar. Je zit er tenslotte voor jaren aan vast.


Welke hond?

Bij het kiezen van een hond is ‘de maat’ een hele belangrijke factor. Alle puppy’s zijn leuk en schattig, maar ze worden groot. En sommige puppy’s worden heel groot en heel sterk en hebben een strakke hand van opvoeden nodig.

De meeste honden lopen van nature ook niet netjes mee aan de lijn. Zolang je niemand tegen komt is dat misschien nog wel te doen. Maar wat als ze een kat of andere hond zien lopen? Een grote sterke hond kan je dan makkelijk omver trekken of ontsnappen. Een geschikte hondenriem of tuigje kan in zo’n geval slechts een beetje helpen. Het is beter om hier bij het kiezen van een hondenras rekening mee te houden.

Spullen in huis

Puppy’s willen spelen en zien geen verschil tussen een oude slof of een nieuwe dure schoen. Dat zijn dingen die ze moeten leren. Ze knagen graag aan botten, maar bij een gebrek daaraan nemen ze net zo makkelijk een stoelpoot. Het is daarom belangrijk om consequent te zijn. Als je een puppy op de bank laat, dan is dat later moeilijk weer af te leren. Behalve dat ze als je jong zijn dingen kapot kunnen maken, brengen ze ook vuil en haren met zich mee. De ene persoon kan daar beter mee omgaan dan de ander.

Belangrijk is om de hond genoeg speeltjes te geven en voldoende beweging zodat ze niet uit verveling dingen gaan slopen.


Kosten

Een hond brengt kosten met zich mee. Een puppy heeft tenminste een mand, riem en etensbak nodig. Een hond heeft voer nodig en grote honden hebben heel veel voer nodig…

Daarnaast moet een hond ook regelmatig naar de dierenarts voor inentingen en andere behandelingen. Tegen dat laatste kan je je ook verzekeren.

Zeker als je nooit eerder een hond gehad hebt, kan het volgen van een puppycursus zinvol zijn. Je ontmoet andere honden en baasjes en je krijgt tips voor de opvoeding. Maar ook daar hangt een prijskaartje aan.

Meer voordelen dan nadelen

Bovenstaande klinkt misschien wat negatief, maar zo is het zeker niet bedoeld. Het is meer bedoeld om tegenvallers te voorkomen. Het hebben van een hond heeft gelukkig meer voordelen dan nadelen. Over de voordelen van een hond schreven we al eerder. En een echte hondenliefhebber neemt enig ongemak graag voor lief natuurlijk.