Gezonder door 10 kleine aanpassingen in je lifestyle

Er is echt niet heel veel voor nodig om wat gezonder, fitter en misschien zelfs slanker te worden.

Als je jong bent, ben je lekker actief bezig en beschouw je je gezondheid vaak als iets vanzelfsprekends. Als je ouder wordt, is het slim om bewust met je gezondheid aan de slag te gaan.

De 10 kleine tips helpen je op weg.

1. Lees de etiketten

Bij het lezen van de etiketten, kijk je naar de voedingswaarde tabel en de lijst van ingrediënten.

De voedingswaarde tabel geeft het aantal calorieën aan, meestal per portie en per 100 gram, de hoeveelheid vet en hoe het vet is samengesteld. Ook het aantal koolhydraten wordt vermeld en de hoeveelheid suikers. Daarnaast wordt het aantal vezels en de hoeveelheid zout aangegeven.

Goed om te weten is dat ingrediënten staan vermeld op basis van hoeveelheid. Dus het eerstgenoemde maakt het grootste deel uit van het product.

2. Kies producten met plantensterolen

Cholesterol is een vetachtige stof die nodig is voor het dagelijks functioneren van je lichaam. Het is als een bouwsteen voor lichaamscellen en hormonen. Het grootste deel aan cholesterol in je lichaam wordt aangemaakt in je lever, overige cholesterol komt je lichaam binnen via voeding. De lever zorgt voor een evenwicht tussen de hoeveelheid cholesterol in de lever en het gehalte cholesterol in het bloed. Door onder andere leefstijl en erfelijke factoren, kan deze verhouding uit balans raken, waardoor je cholesterolgehalte ongewenst kan stijgen.

Zeker als je ouder wordt, neemt de kans op een hoger cholesterolgehalte toe. Om te weten hoe het met jouw cholesterol gesteld is, is het verstandig om het zo nu en dan eens te laten meten.

Meer dan 85 studies tonen aan dat plantensterolen het cholesterolgehalte significant verlagen. In meer dan 50 wetenschappelijke studies is bewezen dat plantensterolen in Becel ProActiv het cholesterolgehalte significant verlagen*. Plantensterolen komen van nature ook in kleine hoeveelheden voor in bijvoorbeeld bonen, olie, granen, noten, groenten en fruit, maar wordt ook toegevoegd als ingrediënt in verschillende levensmiddelen.

Zo heeft Becel ProActiv een aantal producten met plantensterolen. Smeerproducten voor op brood en een yoghurtdrank.

Wil je  kennismaken met deze producten, vraag dan hier de gratis starterskit aan.

3. Eet regelmatig vette vis

De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum raadt aan om één maal per week vis te eten, bij voorkeur vette vis. Vette vis is bijvoorbeeld: makreel, haring, zalm of sardines. Vette vis levert veel vetten met omega-3 vetzuren. Omega-3 vetzuren uit vis (EPA en DHA) dragen bij tot de normale werking van het hart. Het mag ook best een keer vis uit blik zijn. Verder zijn er ook margarines op de markt zijn met EPA/DHA toegevoegd.

4. Ga voor volkoren producten

Ruil wit brood, rijst en pasta in voor de volkoren variant. Volkoren producten leveren veel meer vezels en dat is belangrijk voor een goede spijsvertering en een stabiele bloedsuikerspiegel. Een brood mag alleen volkoren genoemd worden als er meel is gebruikt waarin de gehele korrel is verwerkt. Let dus hierbij ook goed op het etiket van de verpakking. Volkorenbrood bevat ruim twee keer zoveel vezels als wit brood.

amandelen5. Neem elke dag een handje noten

Noten zijn gezond. Ze bevatten dan wel veel vet, maar dit zijn voor het overgrote deel omega-3 vetzuren. In de laatste versie van de Schijf van Vijf is het handje noten ook opgenomen. Kies wel voor ongezouten en bij voorkeur ongebrande noten.

6. Eet vaker peulvruchten

Peulvruchten hebben een aantal voordelen. Ze zijn voedzaam, bevatten veel proteïnen, vezels, vooral B-vitaminen en de mineralen ijzer, calcium, molybdeen en fosfor. Proteïnen zijn belangrijk voor het in stand houden van de spiermassa.

7. Beweeg meer

Zitten is het nieuwe roken, wordt wel gezegd. De laatste jaren zijn mensen alleen maar meer gaan zitten. De gezondheidsraad komt daarom met nieuwe bewegingsrichtlijnen. Je hoeft echt geen extreme of intensieve sporten te beoefenen. Maar kom gewoon van je stoel af en blijf zoveel mogelijk in beweging. Dat is niet alleen goed voor je gezondheid, je voelt je er ook beter door. Wandelen, tuinieren, yoga of fietsen zijn prima manieren om in beweging te blijven. Of neem een hond…. 

8. Eet vaker havermout

Havermout is een graansoort die veel vezels bevat, gezonde vetten, B-vitaminen, ijzer en kalium bevat. Havermout zorgt ervoor dat je langer een vol gevoel houdt. Bovendien is havermout heel veelzijdig. Je hoeft dus echt geen havermoutpap te eten als je er niet van houdt. Doe een handje havermout in de yoghurt, maak er lekkere repen van of bak er pannenkoekjes van.

9. Eet meer groenten en fruit

Fruit en met name groenten leveren relatief weinig calorieën. Dat betekent dat je er veel van kan eten. Groenten bevatten nauwelijks vet, veel vezels, met name veel vitamine C en onder meer ijzer, foliumzuur, calcium en magnesium.

10. Stop met roken

Als je iets voor je gezondheid wilt doen, is stoppen met roken een aanrader. Roken is slecht voor hart- en bloedvaten en kan het risico op tal van andere ziekten vergroten.

 

 

 

*Becel ProActiv bevat plantensterolen. Het is aangetoond dat plantensterolen het bloedcholesterol verlagen. De inname van 1,5-2,4g plantensterolen per dag kan het cholesterol met 7 tot 10% verlagen na 2 tot 3 weken. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van één van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben