frisse lucht in huis

Hoe fris is de lucht in jouw huis?

Onze huizen zijn tegenwoordig goed geïsoleerd. Zo goed dat je eigenlijk actief moeite moet doen om de boel te luchten. In de zomer, als allerlei deuren en ramen openstaan, is dat natuurlijk makkelijker dan in de winter.

Frisse, zuurstofrijke lucht is goed voor je longen, je hersenen en voor je gezondheid in het algemeen. Lees hieronder hoe je kan zorgen dat de lucht in jouw huis lekker fris blijft.

Laat zuurstofrijke lucht binnen

Veel mensen beginnen de dag met het openzetten van ramen. De oude, bedompte lucht kan dan naar buiten en de nieuwe, frisse lucht kan erin. In de lucht van de slaapkamer is de hele nacht geademd. De lucht binnen zal daardoor minder zuurstof bevatten dan de frisse lucht buiten.


Voorkom schimmels

Schimmel gedijt goed in warme, donkere en vochtige ruimtes. Schimmels kunnen voor een aantal gezondheidsproblemen zorgen zoals allergische reacties, problemen met de luchtwegen, chronische verkoudheid of holte-ontstekingen. Het is daarom vooral belangrijk om vochtige ruimtes zoals badkamers, wasruimten enz. goed te ventileren. En, je denkt er misschien niet over na, maar je matras is vaak ook zo’n plek. Je matras regelmatig luchten is daarom geen overbodige luxe.

Verminder condensatie

Als je ramen en deuren potdicht houdt, dan ontstaat er eerder condensatie binnen in je huis. Ramen kunnen beslaan en schimmels en bacteriën krijgen meer kans. Zonder goede ventilatie loop je de kans dat er een ongezonde atmosfeer ontstaat. Wil je liever niet steeds de ramen en deuren openzetten, dan zijn er ook woonhuisventilatoren die hetzelfde doen.

Weg met stof

Stof en huisstofmijten bevinden zich overal in je huis, je kleding, stoffen meubelsen je bed. Huisstofmijten zijn kleine spinachtige beestjes die je met het blote oog niet kan zien. Ze voeden zich met huidschilfers. Veel mensen ontwikkelen een allergie voor de huisstofmijt. In de winter neemt het aantal huisstofmijten toe omdat er dan minder geventileerd wordt. Frisse lucht en de luchtstromen helpen je om huisstofmijten te verminderen. Je beddengoed of kleden uitkloppen en laten luchten helpt ook.


Laat het zonlicht binnen

In de zomer hebben we vaak de neiging om bij het eerste straaltje zonlicht de luiken of schermen naar beneden te laten om het huis koel te houden. Maar zonlicht helpt ook om huisstofmijt te verminderen. Het kan daarom geen kwaad om de zon wat vaker binnen te laten.

Planten helpen

Planten brengen niet alleen sfeer in huis. Ze maken ook zuurstof aan en kunnen een luchtzuiverende werking hebben. Een plant in de slaapkamer is daarom ook een goed idee.