sfeer brengen

Ideeën om de conversatie op gang te houden

Iedereen kent wel van die situaties. Er vallen stiltes terwijl je in gezelschap bent en daar voel je je ongemakkelijk bij.

Het kan overal voorkomen. Als mensen elkaar (nog) niet zo goed kennen of gewoon als de mensen geen grote praters zijn. En zeker als het bij jou thuis gebeurd of als het jouw feestje is, dan wil je dat voorkomen.

Gelukkig kan je zelf een aantal dingen doen om gesprekken op gang te brengen en de sfeer en gezelligheid te bevorderen.


Hieronder een aantal ideeën om de conversatie op gang te brengen.

Gespreksonderwerpen

Zorg dat je altijd een aantal gespreksonderwerpen paraat hebt. Praat bijvoorbeeld over`;

  • iets wat op dit moment in het nieuws is
  • een sport, sportwedstrijd die komt of geweest is
  • de omgeving waar jij of waar de ander woont
  • kinderen, kleinkinderen
  • huisdieren
  • films, tv-series
  • muziek
  • eten of koken

De kletspot

kletspot

Heel leuk en geschikt om een gesprek op gang te brengen is een kletspot. Een kletspot is een pot waar gespreksonderwerpen in zitten. De pot zit vol met leuke vragen. Er zijn verschillende potten. Zo is er ook één met vragen over vroeger en één met wat pikantere vragen. Zo breng je de gezelligheid met een kletspot weer snel terug.


Een spel

Er zijn een aantal spellen die heel geschikt zijn voor groepen en die je helpen om het ijs te breken of om ongemakkelijke stiltes te doorbreken.

Behendigheidsspelletjes

Behendigheidsspelletjes als Jenga, een toren met houten blokken waar iedereen een blokje uit moet halen, tot hij omvalt is heel leuk bijvoorbeeld.

Raadspelletjes

Er zijn ook raadspelletjes waarbij iemand een (bekend) persoon in gedachten neemt. Iedereen mag om de beurt een vraag stellen, maar het antwoord kan alleen maar ja of nee zijn. Tot de naam van de persoon geraden is. Je hebt hier verder niks voor nodig en daarom kan het altijd en overal gespeeld worden.

Kennis spellen

Er zijn ook veel spellen zoals 30 Seconds, Codenames of de Top 2000 Pop Quiz waarbij vragen gesteld worden, muziekfragmenten geraden moeten worden of waarbij je kennis op een andere manier getest wordt.

Karaoke

Met een app op je mobiel, een boxje en een draadloze microfoon, heb je zo je eigen karaoke installatie geregeld. Er is weinig wat de stemming er zo in brengt als een rondje karaoke. Kies een leuk genre muziek dat bij de gasten past.