Je liefdesleven als je ouder wordt

Ouder worden gaat gepaard met lichamelijke gebreken. Bij de ene persoon gebeurt dat wat eerder dan bij de ander. Kwaaltjes en medicijngebruik kunnen invloed hebben op je liefdesleven en zorgen dat het wat minder onbezorgd en enthousiast wordt als toen je jong was.

Je kan zelf een aantal dingen doen die je helpen om je liefdesleven en seksleven op peil te houden.

#1 Zorg dat je fit blijft

Zorg goed voor je lichaam door gezond te eten . Probeer op gewicht te blijven. Kies een sport of activiteiten die ervoor zorgen dat je blijft bewegen. Op die manier blijft je lichaam in conditie. Dat heeft een aantal voordelen.


  • Het zorgt ervoor dat je spieren sterk blijven waardoor je minder snel last hebt van pijntjes en blessures.
  • Als je beweegt komen er endorfines vrij, hormoonstofjes die zorgen dat je je lekker voelt
  • Je blijft er goed uitzien. Als je jezelf aantrekkelijk voelt, dan helpt dat je liefdesleven.

#2 Probeer af en toe wat nieuws uit

Sleur is iets wat er makkelijk insluipt als je al jaren samen bent. Door af en toe eens iets nieuws te doen of iets anders houdt je je relatie interessant en spannend.

Voor de één zijn dat kleine veranderingen zoals een andere omgeving, meer romantiek en voor de ander betekent dat wat extremere maatregelen zoals het aanschaffen van sexspeeltjes zoals een buttplug bestellen.

#3 Check je medicijnen

Ouder worden zorgt bij veel mensen voor lichamelijke kwaaltjes. Dat leidt tot het gebruik van medicijnen. Bloeddruk medicijnen, cholesterol, anti-histamines en anti-depressiva bijvoorbeeld, kunnen een negatieve invloed hebben op je seksleven. Check de bijsluiter van je medicijnen als je denkt dat dat bij jou het geval is.


#4 Luister naar je lichaam

Accepteer dat je lichaam verandert en dat je prestaties minder worden. Pas je activiteiten hier op aan. Doe alleen dingen waar je je goed bij voelt en laat activiteiten die pijn of ongemak veroorzaken, achterwege.