Koken met alcohol

Een scheutje sterke drank kan de smaak van een gerecht verbeteren en lekkerder maken. Net als zout is alcohol een smaakversterker en dat maakt het een populair ingrediënt om mee te koken. Iedere drank, of het nu bier is, wijn, rum of whisky geeft zijn eigen smaak mee aan een gerecht. Veel klassieke gerechten danken hun specifieke smaak aan een bepaalde alcoholische drank.

Hoeveel alcohol verdampt tijdens het koken?

Vaak wordt gedacht dat de alcohol die je toevoegt aan warme gerechten geheel vervliegt of verdampt. Dat gebeurt ook wel gedeeltelijk, maar hoeveel is afhankelijk van hoe lang je het kookt. Er blijft waarschijnlijk toch meer achter dan je zou denken. Goed om te weten als er kinderen mee eten.

  • Na flamberen blijft gemiddeld 75% van de alcohol achter in het gerecht.
  • Bij een gerecht dat een uur gebakken of gestoofd wordt blijft 25% achter.
  • Bij een gerecht dat meer dan twee uur gestoofd of of gebakken is, blijft 5% achter.

 


1. Rode wijn

Rode wijn is populair in allerlei sauzen en stoofschotels. Denk bijvoorbeeld aan Coq au vin of Boeuf Bourguignon. of aan rode wijnsaus. Maar ook een scheutje rode wijn in een bolognaise saus doet het goed. Niet alleen geeft de wijn een lekkere smaak aan het gerecht, het is ook nog functioneel. De zuren in de wijn maken het vlees zacht en mals. Welke rode wijn je kiest, is vooral afhankelijk van je eigen smaak.

2. Witte wijn

Witte wijn is lekker in allerlei sauzen. Bij de bereiding van kaasfondue, uiensoep en mosselen is witte wijn vrijwel onmisbaar. Het zijn vooral droge en frisse witte wijnen die het goed doen in gerechten. Bij Drankdozijn lees je precies welke smaak een wijn heeft.

3. Bier

Net als wijn maakt ook bier vlees mals als het erin gestoofd wordt. Gerechten met bier zijn bijvoorbeeld Limburgs zuurvlees, stoofvlees met rundvlees of lamsvlees. Aan brooddeeg en beslag van oliebollen wordt ook vaak wat bier toegevoegd.


4. Whisky

Whisky is een drank op basis van granen. Het past prima bij schaal- en schelpdieren en geeft een rokerige smaak aan vlees. De combinatie honing-whisky is populair in sauzen of marinades. Maar whisky wordt ook wel gebruikt in zoete gerechten.

5. Rum

Rum is gemaak van suikerriet en heeft een diepe zoete smaak. Het is daarom erg geschikt om mee te flamberen. De smaak van rum past in het bijzonder goed bij tropisch fruit zoals bananen en ananas.

6. Wodka

Wodka doet het goed in combinatie met tomaten. Denk aan een Bloody mary. Maar wodka wordt ook gebruikt in pastasauzen en het combineert goed met zalm. Wodka is natuurlijk ook onmisbaar in een goede Stroganoffsaus.

Wat is jouw favoriete drank om mee te koken?