moestuin

Project moestuin

Een moestuin beginnen, er komt meer bij kijken dan je denkt.

Yay, ik ga een moestuin beginnen. Niet echt iets dat bij me past, want ik heb geen groene vingers en ik hou ook niet van vuile vingers. Verder ben ik vrij ongeduldig en vind ik insecten prima als ze bij me uit de buurt blijven. Ervaring met eetbare planten heb ik niet afgezien van het potje peterselie en bieslook van de supermarkt, die het meestal niet lang maken. En in de gewone tuin doet vooral het onkruid het goed.

In eerste instantie voelde ik dus weinig voor het moestuin avontuur. Maar bij nader inzien kreeg ik toch mooie beelden van aardbeien, frambozen, asperges, artisjokken, sla en kruiden uit eigen tuin en zag ik steeds meer voordelen. Het is lekker buiten en een welkome afwisseling van de tijd die ik zittend achter de computer doorbreng. Bovendien kan het geen kwaad om af en toe eens iets nieuws te proberen, toch?

tuin1


Dus het project moestuin gaat beginnen op 75 vierkante meter grond. Iedere keer als ik er ben en, het best grote stuk grond zie, heb ik geen flauw idee waar ik moet beginnen en vermaak ik me vooral met het kijken naar wat anderen in hun tuin hebben. Er zijn supernette tuinen met mooie rijen groenten met looppaden er tussen en er zijn tuinen waar alles een beetje rommelig door elkaar staat. Ik wil natuurlijk graag zo’n nette tuin. Maar voorlopig ziet het er zo uit.

tuin3


Eerste experiment: knoflook planten

Wat al snel opvalt is, hoe weinig ik weet. Dus struin ik het internet af naar informatie. Niet te geloven hoeveel er over moestuinen geschreven is. Zo lees ik dat één van de weinige dingen die je in het najaar kunt doen, het planten van knoflook is. Je kunt gewoon teentjes knoflook planten en dat kan, behalve in de tuin ook in een pot op je vensterbank of balkon. Leuk, ga ik doen. Maar dan heb ik toch weer veel vragen. Welke knoflook, moet het velletje eraf, hoe diep in de grond, hoe ver van elkaar en moet er mest bij? Ik heb de volgende informatie gevonden:

  • Kies Europese knoflook omdat knoflook uit China bijvoorbeeld te koud wordt tijdens de lange reis en daardoor minder snel ontkiemt. Gelukkig komt de knoflook van AH uit Spanje dus dat is mooi. Knoflook van de Aldi zou ook goed zijn.
  • Maak met je vinger (daar heb je het al) een gat in de grond en steek de knoflooktenen met de punt naar boven en het vel er om heen in de grond
  • Plant ze tussen de 2-5 cm diep en 20 cm uit elkaar en geef regelmatig water
  • Plant ze op een bed dat iets hoger ligt
  • Eén of twee maanden later komt het loof boven de grond
  • Grote teentjes geven grote bollen knoflook en kleine teentjes kleine bollen
  • Ze kunnen tegen vorst ook al gaat het loof er tijdelijk minder goed uitzien
  • Je kunt (als alles goed gaat) oogsten in juli
  • Je kunt beter geen kunstmest gebruiken, maar gedroogde koemest (ieuw!)
  • Dek ze eventueel af met stro (waar haal je dat dan weer vandaan?)

tuin2

Dus op naar de tuin. Voor de zekerheid met iPad mee om ter plaatse nog wat informatie te kunnen opzoeken. En wat denk je, hebben ze geen wifi bij de tuin. Maar goed, ik heb een mooi plekje gevonden, de tenen zitten in de grond en het grote wachten is begonnen.