Smaak en geur zijn belangrijk

Veel mensen hebben de neiging om het reukvermogen het minst belangrijk te vinden. Velen geloven dat als hun werd gevraagd welk zintuig ze het liefst van alle vijf zouden verliezen, die geur de beste keuze zou zijn. Hoewel onze tastzin, visie, gehoor en smaak buitengewoon nuttig en erg belangrijk zijn, mag de reukzin niet minder lijken dan de andere zintuigen. Het reukvermogen heeft zijn plaats in het leven. Het moet niet worden vergeleken met de andere zintuigen in een negatieve context. Kunnen ruiken is belangrijk. Het is een ondersteunende gids die het leven aangenaam en gemakkelijk maakt. Het leven gaat over dankbaar zijn voor zijn gaven en het reukvermogen is daar een van.


Waarom is smaak belangrijk?

De term smaak heeft verschillende betekenissen, afhankelijk van de context van het gebruik. Hier kan ik smaak beschouwen als de som van sensaties die worden veroorzaakt door chemische verbindingen die aanwezig zijn in wat we eten en drinken en in evenwicht zijn op het moment van consumptie. Sommige van deze smaakcomponenten komen voort uit de normale bio synthetische processen van het metabolisme van dieren en planten en zijn daarom aanwezig in rauw vlees, vis, fruit en groenten die de basisbestanddelen vormen van onze normale voeding.

Andere componenten bestaan ​​alleen als voorlopers en ontwikkelen karakteristieke smaakeffecten tijdens het daaropvolgende koken of verwerken als gevolg van chemische reacties die worden geïnduceerd door de effecten van warmte of fermentatie. Sommige kunnen opzettelijk als smaakstof worden opgenomen in elk stadium van de productbereiding of worden gebruikt als specerijen wanneer het product wordt geserveerd. De smaak in voedingsmiddelen kan worden geclassificeerd als:

natuurlijke smaak
  • natuurlijke smaak – reeds aanwezig in het dieet, vooral in fruit, groenten, kruiden en specerijen
  • processmaak – ontstaan ​​in eindproducten als resultaat van conventionele processen met warmte of fermentatie
  • samengestelde smaak – opzettelijk toegevoegde smaakstoffen geformuleerd om een ​​gewenst sensorisch effect te produceren met behulp van geselecteerde smaakstoffen van natuurlijke en / of synthetische oorsprong
  • abnormale smaken en geuren – onaangename geuren en onaangename smaken die in producten ontstaan ​​als gevolg van degradatie, onvoorziene besmetting of interactie tussen verpakking en product

Als voedsel geen smaak had, of als we het niet konden proeven, zou de mens waarschijnlijk uitgestorven zijn. Het was onze smaakzin die onze voorouders hielp voedsel te kiezen dat veilig was om te eten. Tegenwoordig weten we welke voedingsmiddelen veilig zijn om te eten, dus onze smaak is meer een bron van plezier. We genieten van de smaak van eten en het is leuk om nieuwe voedingsmiddelen te proberen en te experimenteren met nieuwe smaakcombinaties. Helaas is er geconstateerd dat je een reuk- en smaakverlies na covid19 zal ervaren.