Test: Roomba Robotstofzuiger

Op papier is het een geniale vondst. Een robot stofzuiger die je huis stofzuigt zodat jij ondertussen wat anders kunt doen.

De droom van iedere luie huisvrouw of huisman en voor iedereen die liever iets anders doet dan stofzuigen. Maar werkt dat ook echt in de praktijk? Wij mochten hem testen.

Onder kasten en achter stoelen

Hij ziet er uit als een groot formaat ijshockey puck. De bediening is kinderlijk eenvoudig. Met een paar leuke piepjes en kreetjes verlaat de Roomba zijn basisstation om aan de slag te gaan in je kamer. Het is ontzettend grappig om naar te kijken, hoe de Roomba zijn weg vindt onder de tafels en kasten, achter stoelen en banken. Wij hebben een best grote kamer met veel obstakels. Door een intelligent radarsysteem vindt zijn eigen weg. Dat werkt vrij goed. En als-ie klaar is weet hij de weg naar het basisstation te vinden. Batterij leeg? De Roomba meldt het met een vrouwenstem. En de hoekjes? De Roomba heeft een soort koord waarmee hij rondzwiept en zo ook de hoekjes (enigszins) meeneemt.

Bakens

Hij wordt geleverd met twee bakens. Dat zijn een soort infrarood vuurtorentjes waarmee je een bepaalde ruimte kunt afschermen zodat de Roomba daar niet komt of juist extra zijn best doet. Ingenieus.
irobotg

Supergadget

De Roomba is een supergadget, waarvan je gasten zullen opkijken. Maar veel meer is het helaas niet. Na een half uurtje ga je je irriteren als de Roomba weer piepend langs komt en wel of niet tegen je stoel aan stoot. Maar je kan hem zo programmeren, dat hij gaat stofzuigen als je gaat werken of boodschappen gaat doen. Heb je nergens last van en kom je terug in een schoon huis!
Een minpunt is, dat de Roomba eigenlijk – in ons huis met hond tenminste – best wel smerig wordt na verloop van tijd. Je moet hem dan uiteraard handmatig schoonmaken (wieltjes gangbaar maken door de klitten van de assen af te peuteren, het te kleine vuilreservoir legen, de borstels schoonmaken en de filters en roostertjes afvegen. Dat hoef je met een normale stofzuiger niet en werpt toch wel een heel ander licht op het volautomatisch stofzuigen.

Vervanging voor de gewone stofzuiger?

De Roomba is zeker geen vervanging van je normale stofzuiger. Maar het is leuk en handig voor erbij.  Als de ruimte al brandschoon is, dan kan de Roomba je helpen om het schoon te houden. Maar helaas is de Roomba geen effectieve stofzuiger. Superleuk in het begin, dat wel. En zoals je in het filmpje hieronder kunt zien heeft de hond er ook plezier van. Maar dan is een paar honderd euro wel veel geld voor een speeltje.

Bekijk de verschillende Roomba modellen hier.