caravan aanschaffen

Tips voor de aanschaf van een caravan

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal campers in Nederland de afgelopen jaren is toegenomen, terwijl het aantal caravans juist gedaald is.

Toch bezitten we met zijn allen nog altijd veel meer caravans dan campers, en zijn er genoeg Nederlanders die de traditionele sleurhut trouw blijven. Overweeg je zelf ook een caravan aan te schaffen? Wij hebben een paar handige tips op een rijtje gezet.

Nieuw of tweedehands?

Een belangrijke keuze die je moet maken: ga je voor nieuw of tweedehands? Welke optie de beste is, is volledig afhankelijk van je persoonlijke situatie en wensen. Wel kan deze pagina, waar de twee opties op verschillende punten met elkaar worden vergeleken, je op weg helpen. Mocht je besluiten een tweedehands caravan te willen aanschaffen, dan zijn er wat meer dingen waar je op moet letten tijdens een bezichtiging. Gelukkig zijn ook hier handige richtlijnen voor te vinden op het internet. Een uitgebreide handleiding voor het kopen van een tweedehands caravan staat op de website van de ANWB. Om de waarde van een caravan beter te kunnen inschatten, kun je deze koerslijst gebruiken.

Auto, trekhaak en rijbewijs

Er zijn verschillende regels die je in je achterhoofd dient te houden tijdens je zoektocht naar een caravan. Niet iedere caravan kan namelijk zomaar achter iedere auto, en een B-rijbewijs is niet bij elke caravan-combinatie voldoende. Op het kentekenbewijs van je auto kun je vinden hoe zwaar je aanhanger maximaal mag zijn, en ook hoe zwaar de gehele auto-caravan-combinatie (inclusief bagage en inzittenden) maximaal mag zijn. Zorg ervoor dat je een caravan koopt waarmee je deze aantallen niet overschrijdt. Ook het soort rijbewijs dat je nodig hebt is mede afhankelijk van het gewicht van de caravan. Wat de regels op dit gebied zijn, lees je op de website van de RDW. Verder is het natuurlijk van essentieel belang dat er een passende trekhaak op je auto zit. Op de site van Rameder kun je opzoeken welke modellen geschikt zijn voor jouw type auto en vind je meer informatie over de aanschaf van een trekhaak.

Zet je wensen op een rij

Wanneer je net begint met het zoeken naar een geschikte caravan, kun je overweldigd raken door het enorme aanbod. Het helpt om op papier te zetten wat je nu eigenlijk precies zoekt. Een globaal idee van je ideale caravan heb je waarschijnlijk al; je voorkeuren met betrekking tot kleinere onderdelen en kenmerken ontdek je vaak naarmate je meer modellen hebt gezien. Bedenk wat jij echt belangrijk vindt als je op vakantie bent. Houd je van koken en wil je daarom een ruim aanrechtblad? Of zijn juist ruime bedden een vereiste? Maak je ook een voorstelling van hoe, waar en door wie de caravan gebruikt gaat worden. Ga je veel rondreizen of blijf je vooral op één plek? Hoe is het klimaat op je favoriete vakantiebestemming? Komen er wellicht kinderen of kleinkinderen logeren? Al deze zaken kunnen invloed hebben op je keuze.

Kijk voor meer artikelen met vakantietips onder het kopje Reizen op onze website.