Tips om sneller te koken

Er zijn van die dagen dat je geen zin en/of geen tijd hebt om lang in de keuken te staan. Toch wil je elke dag eten en zeker als je partner of gezin hebt, wordt er een maaltijd verwacht. Eten bestellen is dan verleidelijk maar het is duur en als je de boodschappen al in huis hebt gehaald, zonde.


Lees hieronder de tips om snel een makkelijke maaltijd te maken.

Voordat je gaat koken:

  • Wil je een makkelijke maaltijd koken, kies dan voor ingrediënten die snel gaar zijn zoals rijst, pasta en salades
  • Diepvries groenten of groenten uit blik besparen je de tijd van het wassen en snijden.
  • Roerbak- en wokgerechten zijn snel klaar en geschikt als éénpansgerecht.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding kan je tijd besparen en zorgt voor rust tijdens het koken. Verzamel de benodigde keukenapparatuur, keukenspullen en ingrediënten. Snijd de ingrediënten op maat. Als je bepaalde groenten kleiner snijdt, zijn ze sneller gaar.

Goede voorbereiding

Verwarm je oven op tijd voor

Als je weet dat je de oven gaat gebruiken, zet deze dan ruim van tevoren aan. Een goed voorverwarmde oven verkort de bereidingstijd.

Doe een deksel op de pan

Een deksel op de pan is een goed idee, tenzij je iets wilt inkoken of droogkoken. Met een deksel op de pan kookt water sneller. Dat scheelt dus tijd en energie. Met een deksel erop zal de pan minder snel droogkoken. Doordat er meer stoom in de pan blijft, worden je ingrediënten sneller en gelijkmatiger gaar.


Doe zout in het water

Zout toevoegen aan het water waarin je de aardappelen, pasta of rijst kookt, doet meer dan alleen smaak geven. Zout verhoogt het kookpunt, waardoor het eten op een hogere temperatuur kookt. Dat spaart tijd uit.

Gebruik niet te grote pannen

In grote pannen heb je onnodig veel water nodig om je ingrediënten in te koken. Hoe meer water, hoe langer het duurt voor het gaar is.

Pak vaker de keukenschaar

Sommige ingrediënten zijn lastig te snijden. Denk aan bacon, verse kruiden en sommige soorten vlees. Deze ingrediënten kan je vaak wel goed met een keukenschaar knippen. De keukenschaar kan je gewoon meewassen in de afwasmachine.

Haal je vlees op tijd uit de koelkast

Als je je vlees eerst op kamertemperatuur laat komen, zal je vlees gelijkmatiger garen. Vlees dat meteen uit de koelkast in de pan gaat, zal sneller aan de buitenkant garen en minder goed aan de van binnen, met alle gevolgen van dien.

Gebruik een keukenthermometer

Of je vlees goed gaar is, is vaak een kwestie van gokken. Hierdoor kan het de ene keer te gaar zijn en een andere keer niet gaar genoeg. Een keukenthermometer geeft je precies het juiste moment aan als je vlees gaar is. Dat spaart tijd.