trouwen boven de 50

Trouwen boven de 50

Trouwen is nog steeds populair. Wat minder dan vijf jaar geleden. Maar juist het aantal 50-plussers dat trouwt, is toegenomen. Het aantal jongere mensen dat trouwt is niet verder gedaald. Men is over het algemeen wat ouder als er getrouwd wordt. Volgens het CBS is de man gemiddeld 37 en de vrouw gemiddeld 34 als ze trouwen.

Trouwen als je wat ouder bent, heeft natuurlijk een aantal voordelen. Maar je komt ook voor wat keuzes te staan.

Trouwen boven de 50

Onder de vijftigers zijn natuurlijk meer mensen die niet voor de eerste keer trouwen. Maar hoe oud je ook bent of hoe vaak je eerder getrouwd bent, er is geen reden om er geen echt feest van te maken. Dat feest kan er zo uitzien als jullie dat willen. Groot met veel mensen, klein in besloten kring, op een bijzondere locatie of gewoon even snel naar het gemeentehuis. Een diner of feest met live muziek.


Je weet wat je wilt

Waarschijnlijk weet je als je wat ouder bent en het allemaal al eens eerder hebt meegemaakt, beter wat je wilt én vooral wat je niet wilt. En dat is een groot voordeel. Mensen die wat ouder zijn maken een weloverwogen keuze om te trouwen. Ze doen dat voor zichzelf en elkaar niet omdat het moet of hoort.

Wat trek je aan?

Vooral voor dames is dit vaak iets waar je je hoofd over kan breken. Wil je een bruiloft met alles erop en eraan, dan ga je natuurlijk voor een traditionele trouwjurk. Mocht je twijfelen of een trouwjurk op jouw leeftijd wel wit kan zijn: dat kan zeker.


Bij de shops voor bruidsmode zie je vaak een indeling van stijlen en soorten jurken. Dat maakt het zoeken een stuk makkelijker. Kies bijvoorbeeld voor less is more, veel kant, klassiek, volslank of vintage.

Als voorbeeld zie je hieronder zie je links een jurk met kant van het merk Pronovinas en rechts een vintage jurk.

Wil je liever geen echte trouwjurk maar wel een lange jurk, dan is het een goed idee om bij de avondjurken of bij de ‘moeder van de bruid’ jurken te kijken. Wil je het liever eenvoudiger houden en minder traditioneel, dan kan je kiezen voor een mooie cocktailjurk of een mooi broekpak.

Wie nodig je uit?

Als je al vaker getrouwd bent, dan is de kans groot dat je ‘aanhang’ groot is. Het kan best zo zijn dat jullie allebei nog ouders hebben, kinderen met aanhang en misschien zelfs kleinkinderen. Verder hebben jullie natuurlijk je eigen vrienden en kennissen. Je kan je zelfs afvragen of je ex-en en ex-schoonfamilie wilt uitnodigen.

Wordt het allemaal te groot en ingewikkeld? Dan kan je altijd nog in besloten kring trouwen.

Financiële gevolgen

Trouwen doe je natuurlijk om de liefde. Maar een huwelijk kan wel financiële gevolgen hebben en die hoeven niet per se gunstig te zijn. Zoek voordat je trouwt uit wat de gevolgen zijn voor je uitkering, je pensioen en je erfenis. Als je dat goed hebt uitgezocht en gecommuniceerd, is het draagvlak voor de nieuwe partner bij de familie een stuk groter. En dat geeft een betere start.