tuintype

Wat voor tuintype ben jij?

Heb je het geluk om een achtertuin te hebben, dan zorg je er natuurlijk voor dat die tuin helemaal naar jouw smaak en behoeften is ingericht.


Veel of weinig onderhoud?

Als je weinig tijd hebt of niet van tuinieren houdt, doe je er goed aan om de tuin zo in te richten dat die onderhoudsarm of zo goed als onderhoudsvrij is. Als je een tuin niet bijhoudt, kan het allemaal snel boven je hoofd uitgroeien, weet ik uit ervaring.

Niemand kijkt graag uit op of zit in een tuin die niet is bijgehouden en er verwilderd en verwaarloosd uitziet. Dus denk bijvoorbeeld aan kunstgras zodat je niet hoeft te maaien, aan borders met grind of houtsnippers met worteldoek eronder om onkruid te voorkomen. Plant langzaam groeiende planten om te voorkomen dat je tuin binnen de kortste keren  in een oerwoud verandert en je veel moet snoeien.

Loungen of eten?

Hou je ervan om buiten te eten, dan zijn een tuintafel met voldoende ruimte en goede stoelen onmisbaar. Heb je weinig ruimte en hou je meer van lekker loungen in de tuin? Ga dan voor tuinmeubelen die lekker zitten. Een loungeset, ligstoel of ligbed bijvoorbeeld. De Jamaica tuinstoel rechts is van de Tuinmeubelshop.nl

Ben je iemand die iedere keer dat je buiten hebt gezeten, trouw de kussens van de stoelen haalt en netjes opbergt? Of is je dat teveel moeite of je vergeet het regelmatig? Gelukkig zijn er ook all-weather kussens die goed tegen een regenbuitje kunnen. Ze drogen snel en je kan ze desnoods met de hogedruk reiniger afspuiten als ze erg vuil zijn geworden. Een donkere kleur kussen is natuurlijk minder besmettelijk.

Hout of kunststof?

Tuinmeubelen van hout hebben een natuurlijke uitstraling en passen goed in iedere tuin. Maar hout heeft wel onderhoud nodig. Na de winter is onbehandeld hout vaak groen uitgeslagen en moet gereinigd worden (met soda en groene zeep bijvoorbeeld) en behandeld worden met meubelolie. Gelakt hout moet om de zoveel tijd geschuurd en gelakt worden. Kunststof meubelen zijn wat dat betreft gemakkelijker in het onderhoud. Alleen af en toe schoonmaken is voldoende. Je kan ze eventueel wel ieder seizoen behandelen tegen uitdrogen.


Zon of liever schaduw?

Hou je van de zon, plant dan geen bomen of struiken in je tuin die zo groot worden dat ze het zonlicht tegenhouden. Zit je liever af en toe in de schaduw, schaf dan een grote parasol aan. Het voordeel daarvan is, dat je deze ook kan inklappen als je wel even wat behoefte hebt aan zon.