Weekendje weg…

Via Weekendjeweg.nl mochten we een nachtje slapen in het Best Western Hotel in Arnhem. Locaal beter bekend als “Hotel Haarhuis”. Leuk toch? Een overnachting voor twee, met ontbijtbuffet en aansluitend een bezoek aan het Wijnmuseum aldaar. Arnhem is een leuke stad, dus daar hadden we ons erg op verheugd.

Vanaf Veldhoven is Arnhem ruim drie kwartier rijden. Dus als we zeg maar om een uur of zes ’s avonds zouden vertrekken, waren we nog ruim op tijd om even de stad in te gaan. Dachten we. Want Hotel Haarhuis ligt aan het Stationsplein 1, echt midden in het centrum.

Maar ja. Dan zul je net zien, dat een ziek kind op het laatste moment roet in het eten gooit. Onze oudste had koorts en was te ziek om rechtop in bed te zitten. Daar gaat je weekendje….weg. Een telefoontje naar de receptie was gelukkig voldoende om te annuleren. Jammer maar helaas.


wijn8

 

Het wijnmuseum

De volgende dag om 10:00 uur toch naar het wijnmuseum. Een rondleiding en uitgebreide proeverij. Om wijn te proeven is 10 uur ’s ochtends misschien wat aan de vroege kant, maar de ontvangst was allervriendelijkst. De rondleiding werd gedaan door Bonny, een aimabele Amerikaanse met leuke anekdotes over de geschiedenis van dit oude wijnhuis.


wijn3

Bonny nam ons mee naar de oude kelders, waar grote roestvrij stalen vaten en oude fusten liggen te rusten. Grappig detail is dat een deel van de wijnvoorraad, al verkocht is en voor goede klanten wordt bewaard. Aan het eind van de twee uur durende rondleiding werd er blind geproefd door de pakweg 15 man, die hadden geboekt. Bijna allemaal stelletjes.

In de kelders is het zo’n 13 graden. Dus trek winterkleding aan als je er naar toe gaat, anders is het niet te harden!

Bonny weet veel, maar doet niet ingewikkeld over wijn, gelukkig. Ze leert je wel hoe je wijn moet walsen, wat tranen in het glas zeggen over het alcoholpercentage, hoe je houtlagering kunt proeven en waar je qua kleur op moet letten, als je goede wijn wilt herkennen. Toch handig! In haar conclusie kunnen wij ons vinden: goede wijn is lekkere wijn en de rest is eigenlijk onzin. Klopt helemaal. Zeer tegen het zere been van enkele connaisseurs, die je er natuurlijk altijd bij hebt in zo’n groep.

wijn2

Aan het eind van de rondleiding werden er een stuk of vijf witte en rode wijnen geproefd. Vlak achter elkaar zodat je de smaakverschillen goed kon proeven. Er zat een verkeerde fles tussen, met “kurk”. Grappig dat een andere fles met hetzelfde etiket uit dezelfde jaargang, veel beter smaakte, zodat je het verschil goed kon proeven!

Terwijl Bonny proefde slaakte ze kleine smaakkreetjes uit, oohs en aaaahs over zoet, zuur en bitter, heel grappig.

wijn1

Na afloop van de rondleiding kan je wijnen kopen in de naastgelegen winkel, van de eigenaren van het wijnmuseum. Al met al een geslaagde trip voor wijnliefhebbers.

hh

Daarna toch nog even naar Hotel Haarhuis gelopen, de auto kon ik laten staan bij het wijnmuseum. Het hotel was helemaal volgeboekt. Hotel Haarhuis is een redelijk groot hotel, midden in de stad. Er was een studentenuitwisseling, dus alle kamers waren bezet en de zalen in gebruik door opvallend veel jongelui. De sfeer in de lobby was gemoedelijk. Ik had nog even een praatje gemaakt met iemand van de receptie, die er al 16  jaar met veel plezier werkte, zei ze enthousiast. Dat zegt veel meer dan een kiekje van het interieur, bedacht ik me. Ik ga er zeker nog een keertje heen.

hh2