Weet wat je slikt

Met het toenemen van de leeftijd neemt vaak ook het aantal potjes pillen en andere geneesmiddelen toe.

Die medicijnen slikken we om klachten en pijntjes te verzachten of ziekten te voorkomen waardoor we ons zo lang mogelijk, zo gezond mogelijk blijven voelen.


msIn het boek Medicijnen voor Senioren schept Jan van Ingen Schenau orde in het grote aanbod van medicijnen. Wat zijn de bijwerkingen van bepaalde medicijnen en wat zijn de gevolgen als je meerdere medicijnen tegelijk slikt? Natuurlijk houden artsen dat ook voor ons in de gaten. Maar het kan helemaal geen kwaad om zelf ook een beetje op de hoogte te zijn en op die manier wat mondiger te zijn.

Hoe ouder hoe gevoeliger

In het boek wordt beschreven dat het lichaam heel wat kan hebben. Maar als je ouder wordt, wordt het lichaam kwetsbaarder en gevoeliger voor bijwerkingen en de dosering moet in veel gevallen worden aangepast. Een ouder lichaam heeft vaak minder van hetzelfde medicijn nodig als een jonger lichaam.

Stofnamen en merknamen

Per medicijngroep (b.v. cholesterolverlagers, betablokkers, slaapmedicatie) worden stofnamen en merknamen genoemd. Dan wordt beschreven wat de werking is, wat de bijwerkingen zijn, de contra-indicaties, interacties met andere medicijnen en de dosering. Achterin staat een uitgebreid trefwoordenregister zodat je de namen van medicijnen of merknamen gemakkelijk kunt opzoeken.

Voor wie?

Voor iedereen die meer wil weten over medicijnen voor ouderen in het algemeen. Maar ook voor mensen die zelf (meerdere) medicijnen slikken.

Jan van Ingen Schenau

Jan van Ingen Schenau is zelf senior was werkzaam als specialist ouderengeneeskunde.


[bol_product_links block_id=”bol_55ca60dfeb71f_selected-products” products=”9200000039692316″ name=”is” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]