Zelf een nieuwe vloer leggen

Is je vloer aan vervanging toe en wil je hem graag vernieuwen?

Misschien denk je er aan om het te laten doen, maar zelf leggen is vaak ook een mogelijkheid. Laminaatvloeren bijvoorbeeld, zijn met een beetje handigheid prima zelf te leggen. En als je opziet tegen het zagen, kan je ook nog naar PVC laminaat kijken. Die stukken PVC plak je gewoon op de vloer.

laminaat leggenInternet als handleiding

Op het internet kan je niet alleen naar informatie over geschikte vloeren zoeken, je vindt er ook uitgebreide handleidingen en filmpjes over hoe je al die klussen het beste kan voorbereiden, aanpakken en uitvoeren.

Materiaal kopen

Voor je kan beginnen, moet je eerst de benodigde materialen kopen. Dat kan bij een bouwmarkt maar kan tegenwoordig ook heel goed online. Het voordeel is, dat het dan meteen bij je thuis afgeleverd wordt. Wil het laminaat op een eerste of tweede verdieping leggen, brengen ze het vaak ook nog tegen een kleine vergoeding voor je naar boven.


zaagmachineGoed gereedschap is het halve werk

Met een deel van het geld dat je uitspaart door zelf aan de slag te gaan, kun je goed gereedschap huren of aanschaffen. Investeren in goed gereedschap, zoals de telescopische afkort verstekzaag Metabo kgs 254 M bijvoorbeeld, maakt het zagen en verstek zagen van stukken laminaat en plinten een fluitje van een cent.

Vergeet de afwerking niet

Als je de vloer gelegd hebt, maak je de klus helemaal af met mooie plinten. Plinten zijn natuurlijk lastig te vervoeren. Gelukkig kan je online plinten in allerlei maten en kleuren bestellen die vaak gratis of tegen een kleine vergoeding thuis worden afgeleverd. Je hoeft ze dan alleen maar zelf op maat te zagen en met montagekit aan de muur te plakken of te schroeven.

Voordelen als je zelf een vloer legt

Zelf een nieuwe vloer leggen heeft een aantal voordelen. In de eerste plaats is het natuurlijk stukken goedkoper. Maar er is meer. Als je een vloer laat leggen, wordt er van je verwacht dat je de hele ruimte leeg maakt. Als je het zelf doet, kan je het makkelijk in etappes doen. Je kan dan rustig eerst een deel van de ruimte leeg maken door de spullen naar één kant te schuiven. Vervolgens leg je daar de nieuwe vloer en zet je de spullen op het deel dat al klaar is waarna je de vloer in de rest van de ruimte legt. En is het allemaal gelukt is, geeft het natuurlijk veel voldoening.