Zo creëer je schaduwplekken rond je huis

Bij warm weer is het heerlijk om veel tijd buiten door te brengen. Maar de hele dag in de zon zitten is vaak een beetje te veel van het goede. Gelukkig zijn er verschillende manieren om schaduwplekken rond je huis te creëren.

zweefparasolParasol

De parasol is natuurlijk de snelste en eenvoudigste manier om je tegen de zon te beschermen. Het voordeel van de parasol is dat je hem ook even kan inklappen als je wel van de zon wilt genieten. Bij een parasol hoort wel een stevige parasolvoet zodat hij stabiel staat en niet bij het eerste zuchtje wind dreigt om te waaien. Zoals je op de parasol-shop kan zien zijn er zweefparasols, muurparasols of stokparasols.

Parasoldoek is er in verschillende kwaliteiten. Niet alleen is de ene stof steviger dan de ander, de ene stof beschermt ook beter tegen UV-straling. Die mate waarin een parasol je tegen de zonnestralen beschermt, wordt weergegeven in UPF (Ultraviolet Protection Factor).


UPF 15 – 24 is goed,
UPF 25 – 39 is erg goed,
UPF 40 – 50+ is uitstekend.

schaduwdoekSchaduwdoeken

Schaduwdoeken zie je de laatste jaren steeds vaker. Het is een vierkant of driehoekig stuk stof dat gespannen wordt tussen palen of gedeeltelijk aan je huis bevestigd wordt. Ze hebben niet het gemak van een parasol die je even kan inklappen of kantelen. Een schaduwdoek kan je ophangen of niet. Het is eigenlijk een tussenvorm van een grote parasol en een pergola of overkapping.

Zonneschermen of markiezen

De ouderwetse zonneschermen of markiezen van (vaak gestreepte) stof. Je ziet ze tegenwoordig minder. Je kan de zonneschermen van binnen of van buiten naar beneden laten, elektrisch of met de hand. Ze worden soms alleen gebruikt voor ramen, om minder zon binnen te laten. Maar je kan zonneschermen ook gebruiken als een soort overkapping zodat je eronder kan zitten. Op die manier sla je twee vliegen in één klap: je houdt de warmte buiten én je hebt een schaduwplek om buiten te zitten.


Pergola of overkapping

Een pergola is een leuke manier om een schaduwplek in je tuin te maken. Vier palen en wat balken dwars en je bent in principe klaar. Als je twee lijnen spant, kan je er een doek boven spannen dat je kan uitvouwen of invouwen als je behoefte hebt aan schaduw of juist aan zon.

Een andere manier is om je pergola te laten begroeien met een klimplant. Een Blauwe Regen kan bijvoorbeeld erg mooi zijn, net als een druivenstruik. De bladeren zorgen dan voor schaduw. Het duurt alleen een paar jaar voor je zover bent.

Natuurlijk kan de de pergola of overkapping ook met ander materiaal aan de bovenkant tegen de zon beschermen. Glas, polycarbonaat en zelfs golfplaat voldoen ook.