herfst

Zo maak je de tuin winterklaar

Als de herfst begint, betekent dat meestal het einde van het tuinseizoen.

Je kan natuurlijk alles zo laten als het is, maar als je de tuin winterklaar maakt, ben je daar in het voorjaar blij mee.

Gazon

Heb je gras in de tuin, verwijder dan losse bladeren. Bewerk het gras stevig met een hark, verticuleerhark of -machine zodat mos loskomt en het gras weer lucht krijgt. Geef het gazon wat mest.

herfstbladeren

De bestrating

Ruim losliggende de bladeren op als ze nog stevig zijn. Dan gaat het een stuk makkelijker. Verwijder mos en onkruid tussen de voegen van de tegels. Je kan het terras en de paden schrobben met wat water en groene zeep en ze zo te ontdoen van vuil. Hierdoor zullen ze in de winter minder snel glad zijn.

Borders

Verwijder eenjarigen en alles dat dood is of niet mooi meer is. Snoei meerjarige planten terug.  Als je compost hebt, verdeel die dan over de borders.

Planten en bomen

Snoei bomen en planten terug. Verwijder dode of lelijke takken, dun takken uit en zorg dat de bomen en planten weer een mooie vorm krijgen. Als je een heg hebt, knip ze dan nog een laatste keer voor de winter.

Tuinmeubelen

Veel tuinsets kan je het hele jaar rond buiten laten staan. Dat betekent niet dat ze niks te lijden hebben onder de weersomstandigheden en vuil. Maak je tuinmeubelen schoon. Behandel een houten tuinset na het schoonmaken met olie en zet ze weg of dek ze af met een hoes. Bij VdGarde hebben ze allerlei soorten en maten beschermhoezen.

Planten beschermen

Zet terrasplanten die niet tegen de kou kunnen binnen op een lichte, koele plaats. Heb je (sub)tropische of gevoelige planten in de tuin staan, pak de stammen dan in met fleece en leg een dikke laag mulch op de grond rondom de boom of plant.

Vijvers en waterornamenten

Voorkom dat afvallende bladeren in de vijver terecht komen door ze af te dekken met een net. Als je vissen hebt, leg dan een drijvende bal in het water zodat de vijver niet helemaal dicht kan vriezen. Draai kranen dicht en pak ze in in plastic of fleece als er vorst dreigt.

Bloembollen

Wil je in het voorjaar genieten van kleurige lentebloemen, plant dan nu je bollen.