Grijs haar, de één moet er eerder aan geloven dan de ander. In het begin kiezen de meeste vrouwen, en ook steeds meer mannen, er voor om de eerste grijze haren weg te werken.

Maar als je eenmaal helemaal grijs bent, zou je er ook voor kunnen kiezen om het haar grijs te houden.

Waarom en wanneer wordt haar grijs?

Je haar groeit uit een haarzakje en ieder haarzakje bevat pigment, die melanocyten heten. De melanocyten produceren een kleurstof die zwart, bruin of rood-geel is, en geven die af aan de cellen die keratine produceren. Keratine is een eiwit en bouwstof voor je haar. De melanocyten worden met het toenemen van de leeftijd steeds minder actief en produceren langzaamaan steeds minder kleurstof. Het haar wordt steeds lichter en bleker totdat het uiteindelijk helemaal kleurloos wordt.

De leeftijd waarop je grijs wordt is voor het grootste deel genetisch bepaald. Dat geldt in ieder geval voor de leeftijd waarop je grijze haar verschijnt. De snelheid waarmee je verder vergrijst, daar kun je zelf wel enige invloed op hebben. Een ongezond voedingspatroon, roken, tekort aan B vitamines, stress en sommige afwijkingen aan de schildklier kunnen het proces versnellen.

 

Grijs is eigenlijk wit of transparant

Haar lijkt vaak grijs, maar als de haar eenmaal helemaal kleurloos geworden is, is de haar wit of transparant van kleur. Als de meeste haren grijs zijn geworden lijkt het daarom ook meer wit dan grijs.

 

Grijs haar houden of verven?

Wil je je grijze haar verven of niet? Gelukkig is er haarverf en kun je  elke kleur kiezen die je wilt.  Maar grijs haar verven heeft ook zo zijn nadelen. De grijze of witte haren zijn stug en zijn daarom vaak moeilijk te verven. Bovendien kan een kleur soms heel anders uitpakken op grijs of wit haar dan op haar dat zijn kleur nog heeft. Het lijkt soms of de kleur moeilijker pakt. Dat blijkt als je je haar net hebt geverfd en je ziet dat het niet goed gedekt heeft, maar ook als je haarkleur na een paar weken steeds minder helder van kleur wordt. Bovendien heb je met uitgroei te maken. Je haar kan tot een centimeter per maand groeien. Dus na een maandje heb je al flink wat uitgroei. En, hoe donkerder je je haar wilt verven hoe meer de uitgroei opvalt.

Lees hier de tips hoe je grijs haar  het best kan verven.

 

Mooi grijs

Een grijze haartint kan mooi staan maar heeft vaak wel wat extra zorg nodig om mooi te blijven. Grijs haar is vaak droog en stug. Kokosolie is een natuurlijk, voordelig en heel goed product om je haar mee te verzorgen.

 

Wat doe je aan die gele gloed in grijs haar?

Zo krijgt grijs haar wel eens een gelige tint. Dat wordt veroorzaakt doordat het haar pigment opneemt uit bijvoorbeeld gekleurde shampoo of andere verzorgingsproducten. Chemische stoffen in het water, chloor in het zwembad en zelfs zonlicht kunnen je haar een gele gloed geven. Je kunt je haar in ieder geval beschermen tegen de zon en eens per week een shampoo (zilvershampoo) of spoeling speciaal voor grijs haar te nemen. Die hebben vaak een blauwige ondertoon.

 

meer inspiratie voor (grijze) kapsels