10 Tips om geld te besparen op alledaagse dingen

December is een dure maand. Daarom een aantal eenvoudige tips om geld te besparen in en om huis.

1. Doe geen boodschappen zonder lijstje

Bij veel mensen puilen de kasten en de diepvries uit met dingen die ze meenemen uit de winkel omdat ze in de aanbieding zijn of die ze kopen voor het geval dat. Om ze vervolgens te vergeten…Maak een boodschappenlijstje en houd je eraan.

2. Drink water

Vergeet vruchtensappen, frisdrank en limonades maar drink gewoon water. Er zitten geen calorieën in, geen suiker, geen alcohol, het smaakt overal bij en is dus gezond. En bovendien, het kost niks.


3. Leen spullen die niet vaak gebruikt

Kijk eens of je spullen die je zelden gebruikt kan lenen. Denk aan gereedschap, tuingereedschap en andere grote spullen. Het zijn dingen die anders het meeste van de tijd ongebruikt in de kast, schuur of de garage staan. Probeer ze te lenen of koop ze gezamenlijk.

4. Kook dubbele hoeveelheden

Zeker als je alleen of met zijn tweeën bent, is het weinig moeite om wat meer te koken als je toch kookt. Doe de helft in de diepvries of eet, als je dat niet erg vindt, twee dagen hetzelfde.

5. Printen

Print alleen uit wat echt nodig is. Stel je computer of laptop in op dubbelzijdig printen. Dit spaart papier uit. Printer inkt is vaak duurder dan de printer zelf. Koop de goedkopere huismerk inkt cartridges, dat scheelt je veel geld.


6. Droog je was aan de lijn

Gebruik de droger zo min mogelijk. Droog je was gewoon aan de lijn. Als het weer het even toelaat buiten. Dat spaart je kleding en textiel, je droger gaat langer mee en het kost geen energie.

7. Haal ongebruikte stekkers uit het stopcontact

Het is een beetje een gedoe, maar haal ongebruikte stekkers uit het stopcontact en zet geen apparaten op stand-by. Het lijkt of het geen stroom kost, maar alles bij elkaar scheelt het toch wel iets. Bovendien vermindert het brandgevaar.

8. Maak natuurlijk schoon

Vergeet allesreinigers met hippe geurtjes en andere bijzondere schoonmaakmiddelen. Ze zijn duur, slecht voor het milieu en je kan net zo goed natuurlijke middeltjes gebruiken. Denk daarbij aan schoonmaakazijn, reinigingszout, soda, citroensap, groene zeep, enz.

9. Haal je naaispullen tevoorschijn

Gooi jassen, broeken, shirts, gordijnen en beddengoed niet meteen weg als het kapot is. Als de naad los is of er mist een knoop is het met weinig moeite te repareren. Als je handig bent kan je zelfs een rits vervangen. Spaart bakken met geld uit.

10. Repareer kapotte dingen meteen

Kom zo snel mogelijk in actie als er dingen kapot zijn en stel onderhoud niet uit. Een lekkende kraan, een toilet dat niet goed doortrekt, een raam dat niet goed sluit, enz. enz. het kan alleen maar erger worden en kost je uiteindelijk alleen maar meer geld.