4 Nadelen van ouder worden en wat je er zelf aan kan doen

Aan de ene kant is het fantastisch als je ouder wordt. Maar het lukt niet iedereen om het zo te zien. Veel mensen zien oud worden als een angstaanjagend proces, waarbij je lichamelijk en of geestelijk aftakelt. Hoe je er ook over denkt, je kan niet ontkennen dat er een aantal nadelen kleven aan ouder worden. Maar het hangt er ook een beetje van af, hoe je met die nadelen omgaat.


1. Ontevredenheid over je uiterlijk

Als je iedere dag in de spiegel kijkt, valt het misschien nauwelijks op. Maar bekijk eens een foto van 5 tot 10 jaar geleden en je ziet ongetwijfeld het verschil. Grijze of dunnere haren, steeds meer rimpels, een slappe huid en een taille die langzaam verdwijnt. Vroeg of laat moet iedereen eraan geloven.

Wat kan je doen?

Sommige mensen zijn druk bezig om het uiterlijke proces van ouder worden te keren. Dat kan je tijdelijk best wat voordeel opleveren. Maar botox, fillers en andere lapmiddelen kosten veel geld en het is een strijd die je uiteindelijk toch gaat verliezen. Probeer je leeftijd en je ouder wordende lichaam liever te accepteren. Maak er het beste van en probeer de tijd niet geforceerd terug te draaien.

2. Je wordt vaker geconfronteerd met je eigen sterfelijkheid

Jijzelf en steeds meer leeftijdsgenoten krijgen kwaaltjes of worden ziek. Sommigen overlijden zelfs en daar word je niet vrolijk van.

Wat kan je zelf doen?


Steek je kop niet in het zand en accepteer dat dit de realiteit is. Nadenken over je eigen dood, begrafenis of uitvaart, kan soms zelfs geruststellend werken.

3. Het voelt alsof het leven je inhaalt

Letterlijk en figuurlijk. Als je ouder wordt word je zelf wat trager in je bewegingen, met begrip, met het leren of begrijpen van nieuwe dingen. Aan de andere kant lijkt alles om je heen sneller te bewegen en te veranderen. Jongere mensen kunnen het soms over dingen hebben waar jij totaal geen weet van hebt.

Wat kan je zelf doen?

Blijf geïnteresseerd in nieuwe dingen. Geneer je niet en vraag als je niet weet waar het over gaat.

4. Oren, ogen en geheugen laten je in de steek

Het is niet anders. Wie heeft er geen (lees)bril nodig, wie merkt er niet dat ze meer moeite hebben om een gesprek te volgen in een lawaaierige ruimte en wie heeft er niet meer moeite om op namen te komen?

Wat kan je zelf doen?

Wees blij dat je in een moderne tijd leeft waarbij je gebruik kunt maken van allerlei hulpmiddelen. Brillen, onzichtbare gehoorapparaatjes, computers, tablets, mobiele telefoons met digitale agenda’s die je kunnen helpen om dingen te onthouden. Wees niet te trots om er gebruik van te maken.