supplementen 50 plus

5 Belangrijke supplementen voor boven de 50

Als we ouder worden, werkt ons lichaam minder efficiënt. Zo ook met het opnemen van voedingsstoffen uit ons eten. Er zijn dan ook een aantal vitaminen waar we makkelijk te weinig van binnen krijgen.

Gezond eten blijft natuurlijk belangrijk, maar daarnaast is het een goed idee om voor de zekerheid een paar supplementen te nemen. Onderstaande supplementen zou je kunnen overwegen. Sommige zoals vitamine D, worden zelfs aanbevolen zoals te lezen is op de site van het Voedingscentrum.

Vitamine D

Het Voedingscentrum raadt vrouwen boven de 50 en mannen boven de 70 jaar aan om dagelijks een supplement te nemen van 10 mcg vitamine D3. Vitamine D komt in kleine hoeveelheden voor in voeding zoals vette vis, vlees en zuivel. De grootste leverancier is de zon. UV-stralen van de zon worden door de huid omgezet in vitamine D. Naarmate we ouder worden gebeurt dat minder effectief. Voldoende vitamine D is belangrijk voor een goede opname van calcium wat weer belangrijk is voor gezonde en sterke botten.

Magnesium

Magnesium is belangrijk voor het goed functioneren van je lichaam. Het speelt een belangrijke rol bij het ontspannen van de spieren en het tegengaan van spierkrampen. Bij een groot deel van de ouderen is sprake van een tekort. Als er regelmatig alcohol gedronken wordt, sprake is van stress of als er vaak gesport wordt, neem de behoefte aan magnesium toe. Magnesium komt in voeding bijvoorbeeld voor in zaden, peulvruchten, pure chocolade, bananen en groene bladgroenten.

Vitamine B12

Vitamine B12 is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel. Deze vitamine wordt minder efficiënt opgenomen uit voeding als je ouder wordt. Als je daarnaast weinig vlees eet of vegetariër bent is de kans nog groter dat je er te weinig van binnenkrijgt.

Omega-3

Omega-3 vetzuren lijken een rol te spelen bij het goed functioneren van het geheugen. Voldoende omega-3 vetzuren kunnen bovendien helpen om het cholesterolgehalte gezond te houden. Als je éénmaal per week vette vis eet, is de kans groot dat je er voldoende van binnenkrijgt. Doe je dat niet, dan is een supplement van omega-3 of visolie misschien een goed idee.

Coenzym Q10

Het Coenzym Q10 is een in vet oplosbare vitamine-achtige stof die in iedere cel van je lichaam voorkomt. Het speelt een rol bij de celstofwisseling en neutraliseer vrije radicalen in je lichaam. Het wordt ook wel de anti-aging vitamine genoemd. Je lichaam produceert dit coenzym zelf. Maar als je ouder wordt neemt de productie af. Het coenzym Q10 komt in voeding voor zoals spinazie, noten en zaden maar is er ook als supplement.