6 Creatieve manieren voor minder rommel in huis

Ongemerkt verzamel je een hoop rommel in je huis. Iedere dag komen er dingen als post, boodschappen en andere aanwinsten bij.

Vaak komt er meer bij dan er weg gaat. Geen wonder dat je huis naar verloop van tijd uitpuilt van de rommel.

Ga de strijd met de rommel aan

Rommel om je heen brengt onrust. Orde brengt rust. Volgens de leer van de Feng Shui zorgt rommel ervoor dat de energie niet kan stromen en dat zorgt voor stagnatie. 


Volg de creatieve tips hieronder om de strijd met de rommel aan te gaan. 

1. Vul een doos

Vul een doos met spullen die je zoal tegenkomt in je huis en die je niet meer gebruikt of niet meer wilt hebben. Breng de doos eens per week of per maand weg naar een tweedehands winkel, Het Goed of een andere instelling die dat soort spullen een tweede kans geeft. 

2. Geef meer weg

Geef goede, werkende spullen die je zelf niet of niet meer gebruikt of wilt hebben weg. Er zijn vast mensen die je er een plezier mee kan doen. Je kan de spullen natuurlijk ook op Marktplaats zetten. 


3. Investeer in opbergmogelijkheden

Opruimen en je huis netjes houden werkt alleen als je alle spullen een vaste plek geeft. Doe je dat niet, dan blijf je spullen verplaatsen.

Om alles een vaste plek te kunnen geven, heb je wel voldoende opbergruimte nodig. Denk aan schoenenkasten, kledingkasten, archiefkasten, voorraadkasten, systemen om gereedschap op te bergen, boekenkasten, enz. 

4. Doe voor elk voorwerp wat erbij komt, iets weg

Doe iedere keer dat je iets nieuws koopt of je huis binnenbrengt, ook iets weg. Dat geldt voor keukenspullen, voor kleding, voor schoenen, eigenlijk voor alles. 

5. Het klerenhanger experiment

Een experiment dat gepromoot werd door Oprah Winfrey om het overzicht in je kledingkast te houden. Hang de kleding die je gedragen hebt, omgekeerd terug. Dus met het hangertje de andere kant op. Na een jaar zie je precies welke kleding je wel of niet gedragen hebt. Die ongedragen kledingstukken kan je eens nader bekijken of je ze niet weg kan doen.  

6. Besteed iedere dag 5-10 minuten aan opruimen

Probeer iedere dag 5-10 minuten extra te besteden aan opruimen. Ruim een la of plank op. Breng je administratie op orde, doe het oud papier weg.