bed opmaken

Maak je bed op!

We slapen een derde van ons leven. Reden genoeg om van je slaapkamer en je bed een aangename plek te maken waar je tot rust kan komen en waar je graag bent. Een matras en kussen die fijn liggen, een bed dat schoon is en een dekbedovertrek dat er leuk en fris uitziet zijn dan het minste dat je nodig hebt.

Wel of niet je bed op maken?

De ene persoon zal zijn slaapkamer ’s morgens niet verlaten voordat het bed netjes is opgemaakt. Een ander begint er niet aan en heeft de nodige smoesjes om het niet te doen. Die smoesjes variëren van: geen tijd, niet belangrijk, vanavond moet ik er toch weer in slapen en mijn slaapkamer hoeft er niet uit te zien als een plaatje in een woontijdschrift.

Toch zijn er een aantal redenen om je bed wel op te maken. Bijvoorbeeld:

  • Je begint je dag goed.
  • Je bent eerder gemotiveerd om de rest van de kamer netjes te houden
  • Het heeft een positieve invloed op je humeur

Er is ook een reden om het niet te doen:

Volgens onderzoek is het beter je bed niet op te maken vanwege de huisstofmijt. Huisstofmijt of huismijt zijn voor het oog onzichtbare beestje die zich voeden met huidschilfers en zich graag ophouden op vochtige en warme plekken. Een aantal mensen is allergisch voor huisstofmijt. Door je bed op te maken kan je bed niet luchten en kan de huisstofmijt beter overleven.

mooie slaapkamer

Wel materiaal beddengoed?

satijnen dekbed
satijnen dekbed

Wie het wel belangrijk vindt dat de slaapkamer er goed verzorgd uit ziet, doet er goed aan om lakens en dekbedovertrekken van het juiste materiaal te kiezen. De meeste dekbedovertrekken zijn van katoen. Dat heeft als voordeel dat het goed ademt en vocht opneemt. Maar katoen heeft wel weer als nadeel dat het snel kreukt, dat de kleuren vervagen en dat het kan krimpen. Dekbedden met meer polyester of satijnen dekbedden kreuken minder snel, maar hebben weer als nadeel dat ze minder goed ademen en vocht absorberen. Satijn is natuurlijk ook wat duurder dan katoen. Je keuze hangt vooral af van je eigen voorkeur.

Bed verschonen

Je bed opmaken doe je iedere dag. Maar hoe vaak verschoon je je bed? Over het algemeen wordt aangeraden om je bed éénmaal per week te verschonen. Als er huisdieren in je bed slapen, wordt aangeraden om het nog vaker te doen. In de praktijk doet lang niet iedereen dat zo vaak.

Onderhoud is nodig

Mensen zweten iedere nacht bijna een halve liter daarnaast verliezen ze ook nog eens een gram dode huidcellen. Je bed kan daarom snel een broedplek worden van bacteriën, huisstofmijt en schimmels. Regelmatig je bed verschonen, je dekbed wassen, je matras stofzuigen, luchten en omdraaien en regelmatig een nieuw kussen kopen zijn daarom geen overbodige luxe en zijn belangrijk voor een gezonde atmosfeer in de slaapkamer.