broodbuik

Broodbuik Kookboek

In 2011 kwam de bestseller Broodbuik uit. In het boek wordt uitgelegd waarom het beter is voor je gezondheid en je lijn om geen brood en andere tarweproducten te eten.

Broodbuik is geschreven door William Davis, cardioloog, die zelf last had van een verhoogde bloeddruk, te hoog cholesterol en een buikje. Hij besloot om gezonder te gaan leven en volgde een vetarm dieet van alleen groenten, fruit, magere zuivel en volkorenproducten. Dat hielp niet, integendeel zelfs, hij werd nog zwaarder en kreeg diabetes. Nu wilde hij er achter komen door welke voeding zijn bloedsuikerspiegel het meest steeg. Na korte tijd was hij er achter dat het overduidelijk aan de tarweproducten lag. Hij stopte met het eten van tarwe en de diabetes en andere kwaaltjes verdwenen binnen een week. Zo ook bij patiënten uit zijn praktijk.

broodbuik kookboekWaarom geen brood en tarweproducten?

Volgen Davis zijn door het kruisen van tarwesoorten vanaf de vorige eeuw, de eiwitstructuren van de tarwe veranderd, waardoor ze schadelijk zijn geworden voor het menselijk lichaam. Behalve dat tarwe volgens Wiliam Davis verantwoordelijk is voor een aantal chronische ziekten, maakt het ook dik. Tarweproducten laten de bloedsuikerspiegel sneller stijgen dan suiker zelf. Doordat wij hier in Nederland de hele dag door tarweproducten eten wordt die suikerspiegel alsmaar hoger. Gevolg is dat je lichaam vet opslaat in de organen als nieren, lever, alvleesklier, darmen en hart en ook op de buik. Noem het de bierbuik of broodbuik.

Waarom is het zo moeilijk om geen tarwe en tarweproducten meer te eten?

Het is nogal wat om te beweren dat je beter geen brood en andere tarweproducten kan eten. Hier in Nederland zijn de meeste mensen toch opgegroeid op minstens één en meestal twee broodmaaltijden per dag. Tarwe is de basis voor ontzettend veel andere producten zoals pasta, koekjes, gebak, griesmeel, couscous, enz. Maar ook snacks bevatten vaak tarwebloem als bindmiddel, denk aan de kroket. Na het eten van tarweproducten stijgt je bloedsuikerspiegel razendsnel. Je lichaam reageert met de aanmaak van insuline waardoor je bloedsuiker weer sterk daalt. Bij een lage bloedsuikerspiegel krijg je weer trek in vooral zoete snacks. Zo ontstaat een soort vicieuze cirkel. Volgens William Davis doet tarwe daarnaast ook iets in de hersenen en werkt het verslavend. Bij de vertering van tarwe komt er een morfine-achtig stofje in je lichaam vrij, wat een kortdurend plezierig gevoel geeft waardoor je het maar al te graag weer wilt eten.


Maar wat eet je dan?

Dat is de moeilijkheid. En met het Broodbuik Kookboek geeft Davis antwoord op die vraag met 200 snelle en gemakkelijke recepten zonder tarwe en gluten. Het boek geeft duidelijk aan welke producten je beter niet langer kunt gebruiken en welke wel. Zo begint het boek met tarwe- en glutenvrije bakmixen zodat je toch broodvervangers kunt bakken. Dan volgt een hoofdstuk met recepten voor sauzen. In sauzen wordt vaak tarwebloem gebruikt als bind- of verdikkingsmiddel. Hetzelfde geldt voor kruidenmixen waar het volgende hoofdstuk aan gewijd is. Vervolgens geeft het boek je een ruime hoeveelheid ontbijtrecepten. Veel eiergerechten maar ook glutenvrije scones, muffins, koeken en beschuiten. Een volgend hoofdstuk voorziet je van tientallen recepten voor lichte maaltijden of bijgerechten. Hier vind je onder andere recepten voor soepen, sandwiches, wraps. Allemaal tarwevrij natuurlijk. Dan volgt een hoofdstuk met hoofdgerechten met veel vis-, vlees- en groentengerechten. Gelukkig volgt er ook nog een hoofdstuk met snacks en nagerechten met koekjes, taarten, soesjes en cupcakes. Het boek eindigt met tips en ideeën om menu’s samen te stellen voor feestelijk gelegenheden.

Mening over het boek

Dit boek is meer een kookboek dan dat je uitleg krijgt waarom brood en tarweproducten niet goed voor je zijn. Je krijgt in dit boek meer dan 200 recepten die je in 30 minuten of minder kunt klaarmaken. Want dat is toch ook een beetje het probleem als je besluit om zonder tarwe door het leven te gaan. Je moet erg veel zelf klaarmaken. Heel gezond misschien en zeker ook lekker als je de recepten in het boek bekijkt. Maar het kost je veel tijd. De recepten zijn zonder meer smakelijk. Behalve geen tarwe, bevatten de gerechten ook geen toegevoegde suiker. De suiker wordt vervangen door kunstmatige zoetstoffen, stevia en soms stroop. Dat laatste vind ik vreemd en vermoed dat het ahornsiroop zou moeten zijn, maar dat ter zijde. Tarwemeel wordt meestal vervangen door amandelmeel en lijnzaadmeel. Verder mag je onbeperkt groenten, vlees, noten, kruiden, eieren en de meeste zuivel behalve kaas. Kaas mag met mate, net als fruit, peulvruchten en granen zonder gluten als quinoa, amarant en rijst.

  

336 pagina’s – Kosmos Uitgevers – juli 2014

[bol_product_links block_id=”bol_53cd65f2a8b34_selected-products” products=”9200000026145301,9200000009953603″ name=”bb” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”700″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]