senior op scooter

Een scooter vs een elektrische fiets

De laatste jaren is de elektrische fiets steeds populairder geworden. Het lijkt alsof de elektrische fiets een goed alternatief is voor de scooter of brommer. Toch heeft een scooter een paar specifieke voordelen en het is daarom te vroeg om te zeggen dat de elektrische fiets de scooter kan vervangen.

De prijs

Wat prijs betreft is de goedkoopste elektrische fiets waarschijnlijk goedkoper dan de goedkoopste scooter zoals je kan zien op de site van Lasourisscooters.nl.  De batterij van de fiets moet je opladen aan het stopcontact. Een scooter heeft brandstof nodig. Dat laatste is wat duurder dan de elektriciteit. Voor een scooter betaal je wegenbelasting.

Beweging

Op de elektrische fiets krijg je meer beweging omdat je benen mee bewegen met de trappers. Ook kan je als je zin hebt beslissen om op eigen kracht te fietsen.


De weg of het fietspad

De gewone elektrische fietsen waarvoor een helm niet verplicht is en die geen kentekenplaatje hebben, mogen altijd op het fietspad. Scooters moeten op sommige plekken gebruik maken van de rijbaan.

Comfort

Een scooterzadel zit over het algemeen wat comfortabeler dan een fietszadel en ook achterop de scooter zit je beter dan op het bagagerek van een fiets. Op een scooter kan je bovendien een windscherm plaatsen zodat je beschermd bent tegen weersomstandigheden.

Het milieu

De elektrische fiets heeft geen uitstoot van uitlaatgassen en dat is een groot voordeel. Maar de accu van een elektrische fiets gaat niet eeuwig mee. Na zo’n 500 keer opladen zal de kwaliteit van de accu steeds verder achteruit gaan en sneller leeg raken. Een oude accu hoor je niet bij het huisvuil te doen maar lever je in bij de fietsenwinkel bijvoorbeeld. Een gewone scooter zorgt voor uitlaatgassen. Als je dat wilt voorkomen kan je voor een elektrische scooter gaan.


Helm en rijbewijs

Op een scooter ben je verplicht om een helm te dragen. Bovendien heb je een rijbewijs nodig. Als je rijbewijs B hebt dan is dat voldoende anders kan je een speciaal brommer rijbewijs halen.

Voordelen van beide

Zowel op de elektrische fiets als op de scooter heb je geen last van parkeerproblemen of files. En dat is natuurlijk een heel groot voordeel.