film empties

Film: Empties

De film Empties stamt dan wel uit 2007, maar is zeker een aanrader.

Josef is een vijftiger en leraar. De kinderen in zijn klas vindt hij vervelend en dat is wederzijds. Hij heeft geen gezag en gaat iedere dag met tegenzin naar zijn werk. Met zijn vrouw kan hij er niet over praten want zij begrijpt hem niet. Het huwelijk van zijn dochter loopt spaak en alles om hem heen lijkt één grauwe, vervelende sleur te worden. Dat is het startpunt van dit Tsjechische komisch drama.


Een nieuw begin

Op een dag loopt Josef boos en gefrustreerd de klas uit om nooit meer terug te komen. Maar de hele dag thuis bij zijn vrouw blijkt ook niet de oplossing. Hij moet dus iets anders zoeken. Een nieuwe start maken! Maar hoe? De baantjes liggen niet voor het oprapen. Of toch wel. Hij gaat hij werken op de emballage afdeling van een kleine supermarkt om de hoek. De hele dag flessen en kratten sjouwen. Klinkt niet ideaal. Maar hij maakt nieuwe vrienden. En al dagdromend komt Josef tot zichzelf. Hij gaat relativeren en beseffen hoe mooi het leven is, als je kunt genieten van kleine dingen. Door zijn nieuwe start bloeit hij langzaam helemaal op. Over aandacht van de dames heeft hij ook niet te klagen.

Leuke en mooie film

Empties is een opmerkelijk goede film over gewone mensen, geloofwaardig gespeeld, vol humor en prachtige stadsgezichten. Empties wordt op internet treffend omschreven als “a comic love story about a man who refuses to accept that old age is empty of love, meaning and value to society”. Daar kan ik mij goed in vinden.

Vader en zoon Sverak

De makers van de film, Zdenek en Jan Sverak uit Tsjechië, ontvingen eerder een Oscar voor hun film Kolya (1996).