Gouden of zilveren sieraden. Wat kies jij?

Veel mensen hebben een voorkeur voor zilveren of gouden sieraden. Hoe komt dat? Het heeft alles met de ondertoon van je huid te maken.


Kleuren waar je van opknapt

Het werkt eigenlijk hetzelfde als bij de kleuren van je kleding. Van sommige kleuren knap je op, ze staan je beter en ze doen wat voor je. Je ogen lijken sprekender, je ziet er gezonder uit. Andere kleuren kunnen je juist flets of bleek maken. Dat wil je natuurlijk niet. 

Wat is jouw ondertoon?

Het heeft niks te maken met hoe donker of licht de kleur van je huid is, maar met de ondertoon. Er zijn huidtinten met een koele ondertoon, met een warme ondertoon en met een neutrale ondertoon.

Koele ondertoon heeft roze, rode en blauwe ondertonen
Warme ondertoon heeft gele, oranje of gouden ondertonen
Neutrale ondertoon heeft een mix van koele en warme tinten

Bij een koele ondertoon staan zilveren sieraden beter, bij een warme ondertoon goud en bij een neutrale ondertoon kan je zowel goud als zilver dragen. Dat geldt in het bijzonder bij een zilveren ketting of armband die je op je huid draagt.

Doe de test

Kijk naar de onderkant van je pols. Lijken je aders blauw of groen? Als blauwig lijken dan heeft je huid een koele ondertoon, lijken ze groenig dan heb je waarschijnlijk een warme ondertoon. 


Wat gebeurt er met je huid in de zon?

Verbrandt je huid in de zon of wordt je snel rood? Dan heb je waarschijnlijk een koele ondertoon. Word je snel bruin in de zon dan is de kans groot dat je een warme ondertoon hebt. 

Kijk in je kledingkast

Heb je veel blauw, roze, lila, grijs en blauwgroen? Dan heb je waarschijnlijk een koele ondertoon. Heb je vooral bruine, beige, camel, gele of groene kleding? Dan is de kans groot dat je een warme ondertoon hebt. 

Draag je zilveren of gouden sieraden bij grijs haar?

Bij grijs haar verwacht je misschien eerder dat zilver de beste keuze is. Maar de ene kleur grijs is de andere niet. Grijs haar kan net als je huid een koele of warme tint hebben. Je hebt grijs haar dat blauwig is maar ook grijs haar dat naar het beige of bruin toe gaat. Grijs haar dat naar het blauw gaat is een koele kleur en als het meer grijs beige is dan heeft je haar een warme ondertoon. Heeft je grijze haar een koele toon dan zullen zilveren sieraden je heel mooi staan.