hollandse klassiekers

Hollandse Klassiekers anno nu

Iedereen kent wel gerechten van vroeger waar men met plezier aan terugdenkt.

Maar eetgewoonten veranderen door de tijd heen. De meeste mensen eten nu anders dan hun ouders of grootouders aten. Het jammere is dat je daardoor bijna bepaalde lekkere gerechten bijna zou vergeten.


Van appeltaart tot zuurvlees

Gelukkig komt er af en toe een bijzonder kookboek uit, zoals het boek van Tjitze van der Dam, Hollandse Klassiekers Anno Nu, van appeltaart tot zuurvlees. Een boek met Hollandse klassiekers maar wel met een verrassende of moderne twist.

Herinneringen

Want wie herinnert zich niet de vlaflip, appelepap, wentelteefjes, arretjescake, witlof met kaas en ham of de Hollandse kaasfondue? In dit boek krijgen ze een modern jasje waardoor het leuk is om ze weer eens op tafel te zetten.

Indeling van het boek

Het boek is ingedeeld in de volgende hoofdstukken:

hollandse klassiekers anno nuHollandse hartige hapjes en voorafjes
Met onder andere recepten voor bitterballen met hete bliksem, gevulde eieren met gebrande mosterd, kaasdomino’s en meer.

Hollandse kost


Met recepten voor Boerenkool caesar-salade, kip, patat en appelmoes, zuurvlees met Amsterdams zuur en krokant kruim, en meer.

Hollandse toetjes en zoetigheden
Met recepten voor een appeltaartje met VOC kruiden, pepernoten, kruidnoten, oliebollen, suikerbrood en nog veel meer lekkere dingen.

Wat in het vat zit verzuurt niet
Een hoofdstuk over wecken in zout, wecken in zuur en wecken in olie met een recept voor nagelhout.

In de voorraadkast

Hier vind je bijvoorbeeld recepten om je eigen hagelslag en pindakaas te maken, of piccalilly en satésaus.

Creatieve ideeën

Het boek staat vol creatieve ideeën. In sommige gevallen worden meerdere gerechten gecombineerd tot één nieuw gerecht zoals de wentelteefjes van Fries suikerbrood met crème fraîche, krokant spek en appelstroop. Of de bitterballen van hete bliksem.

Tjitze van der Dam

Tjitze van der Dam is een Friese chefkok die ervaring heeft opgedaan in de restaurants van Ron Blaauw en De Vrienden van Jacob, en executive chef was bij het INK Hotel in Amsterdam.

Over het boek

Behalve dat het een mooi boek is om te zien, met mooie foto’s, is het ook leuk om gerechten te zien die je eigenlijk al vergeten was. Een pluspunt is de moderne twist aan de recepten. De toevoeging van het hoofdstuk over wecken is handig. Toevallig heb ik me vaker afgevraagd of je ook zelf hagelslag zou kunnen maken. Dat kan en het is helemaal niet zo moeilijk. Net als het maken van pindakaas of mosterd.

Een prima boek voor iedereen die van Hollandse gerechten houdt.

 

[bol_product_links block_id=”bol_59555e82bdc2a_selected-products” products=”9200000070040429″ name=”holl” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]