horloge opknappen

Je oude horloge laten opknappen of een nieuwe kopen?

Wie heeft er niet één of meerdere oude horloges in de kast liggen? Ze worden vaak niet meer gedragen omdat de batterij op is, omdat het bandje kapot of versleten is of omdat het er gewoon niet meer mooi uitziet.

Toch kan je met weinig kosten en moeite je oude horloge weer een moderne look geven door het op te (laten) knappen zodat je het weer met plezier kan dragen. Vintage is tenslotte ook in.

Is het de moeite waard?

Het maakt in principe niet uit of het horloge waardevol is of niet. Misschien heeft het vooral emotionele waarde omdat het van een dierbaar iemand was of omdat je het van iemand hebt gekregen die je dierbaar was.

Hoe pak je het aan?

Er zijn dingen die je zelf kan doen en dingen die je beter aan een specialist of juwelier kan overlaten zoals je hieronder kan lezen.

Glas, schoonmaken en repareren

Een juwelier of horlogemaker kan krassen uit het glas verwijderen of het glas van je horloge helemaal vervangen. Verder kan je het horloge schoon laten maken. Mocht het horloge niet meer werken, dan kan de horlogemaker het horloge repareren. Is het horloge niet meer te repareren, dan kan je het ook van een nieuw uurwerk laten voorzien.

Batterij vervangen

De batterij vervangen is iets dat je in principe ook zelf kan doen. Maar als je het lastig vindt of de horlogekast niet open krijgt, dan kan je het beter laten doen. Dat geldt ook als het om een mechanisch of waterdicht horloge gaat. Je hebt er vaak ook speciaal gereedschap voor nodig.

Het bandje

Een horloge knapt nergens meer van op dan van een nieuwe band. Maar als een horloge al een mooie metalen band heeft, dan kan je die ook laten schoonmaken en/of polijsten. Met een nieuwe band kan je een horloge een complete makeover geven.

Op Horloge.nl hebben ze een handige pagina waarop je op maat en kleur banden kan zoeken. meten horlogebandjeJe krijgt er bovendien een gereedschapsetje bij met bandpennen, zodat je de band zelf kan verwisselen. En mocht het alsnog niet lukken dan kan je altijd nog naar de lokale juwelier gaan, die het voor een kleine vergoeding voor je doet.

Om de breedte van het bandje op te meten, meet je de afstand tussen de twee pootjes van het horloge, zoals te zien op de afbeelding hiernaast.